Hopp til innhold

Webinar: Slik blir panelsamtalen god

Foto: Allie / Unsplash

Webinaret med en foreleser og power point som dekker hele skjermen er så våren 2020. Nå vil vi se folk og gjerne flere av gangen. Panelsamtale er tingen. Men hvordan blir en slik samtale god?

Trenden på webinar har gått fra foredraget til samtalen. Vi blir rett og slett slitne av skjermen. Uten ansikter som engasjerer oss og holder oss der, er det lett å klikke seg videre. De som driver mye med dette går derfor over til panelsamtaler framfor foredrag. Det gir noen automatiske goder i at det blir folk og samspill, noe vi savner fra hjemmekontoret. Men det blir ikke automatisk bra. 

Det er lett å sette tre-fire mennesker i hver sin stol med smitteverntilpasset avstand og la dem snakke i en time mens det filmes. Utfordringen er å få det interessant. På samme måte som med et foredrag, blir det alltid bedre om deltakerne har tenkt på forhånd og har noe på hjertet.  

Lag klare skifter

Tydelige temabolker og klare skifter kan bidra positivt, fordi det gir opplevelse av framdrift i seansen. Oppsummeringer underveis kan også være bra, for å understreke at lytterne har fått med seg noen konkrete poeng. Vi har ikke tid og tålmodighet til det som ikke har mening og tydelig nytteverdi nå. 

Et av de store savnene denne tiden med digitale framfor fysiske møteplasser, er mulighetene for dialog. Prøv derfor alltid å få til løsninger der folk kan stille spørsmål inn i arrangementet, med chatfunksjon eller andre løsninger. Og ikke spar de helt til slutt, men prøv å flette inn underveis. 

Teknikken må virke

Selv om i begynnelsen av hjemmekontorlivet var vant til at det blir teknisk tull, har vi nå holdt på så lenge med disse løsningene at vi forventer at alt fungerer. Amatørenes prøvetid er over.

Når vi er i samme rom, får vi en dynamikk mellom sal og panel som vi mister når vi møtes på en skjerm isteden. Det gjør at møtekondisen og toleransen er litt lavere. Sørg derfor alltid for at noen har teknisk ansvar underveis, slik at det er beredskap om noe går galt.

Obs: Når møtekondisjonen er begrenset er en strømmetime mer som en skoletime: 45 minutter.   

Les også: Vær inspirerende på videomøtet!

Forbered samtalen

Noen råd gjelder alltid for god samtaleledelse, uansett format: 

  1. Still forberedt. Kjenn temaet, aktuelle problemstillinger og eventuelle nyheter på feltet.
  2. Snakk med de ulike deltakerne. Finn ut hva de er opptatt av å snakke om.
  3. Ha en plan for temaer du vil gjennom, men ha også en plan for hvilke temaer som kan kuttes om diskusjonen om et område blir så god at den bør få gå litt lenger. Det er viktig å lytte til det som blir sagt og følge opp, gjerne ved å be andre deltakere om å kommentere. 
  4. Lag en klar kjøreplan og sørg for tidskontroll underveis. Bruk skjønn når det gjelder å avbryte folk som beholder ordet, men vær gjerne streng på tiden for å sørge for framdrift. Å la noen snakke for lenge går utover andres tid og publikums mulighet til å få med seg flere poeng. 
  5. Oppgitt sluttid er absolutt. (Avslutt gjerne noen minutter før denne også.)

Når så mange jobber alene, blir det viktig å møtes, på de måtene vi kan møtes nå. Webinar gir fantastiske muligheter nettopp for møteplasser, kunnskapsdeling og inspirasjon i et format som kan gjøre det mye mer tilgjengelig enn det vanlig seminaret.

Men det trengs litt ekstra energi og bevissthet inn i det som skal presenteres, slik at folk velger å bruke tid på den ekstra økten foran skjermen. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *