Hopp til innhold

Noen tips til den fryktede takk-for-maten-talen

Foto: Juliette F / Unsplash

Ingen har lyst til å holde takk-for-maten-talen. Men noen ganger kommer dette oppdraget  - og det må løses. Her er noen tips til hvordan.

Til vanlig er vi ganske uformelle i Norge. Men når vi setter oss til bords i større lag og med hvit duk og flere retter, er vi opptatt av reglene og ritualene. For eksempel at noen skal takke for maten. Det er flere gode grunner til at det bør gjøres. For det første får man takket alle de som har bidratt til at det ble et godt måltid. For det andre gir det en tydelig avslutning på måltidet, slik at det er lov å gå fra.

Etter mange timer og gjerne mange taler, er det gjerne en lettelse. Takk-for-maten-talen bør derfor være av det effektive slaget. Dette er ikke øyeblikket for å leve ut din indre stand-up-komiker eller bidra med en utfyllende oppsummering av resten av festen.

Men noe må med ved siden av det enkle takke-budskapet.

Hva skal talen inneholde?  

Den veldig korte oppskriften er at en slik tale skal inneholde:

  • noe om maten
  • en takk til kokken og andre hjelpere
  • noe morsomt

Innenfor disse tre punktene er det en stor smaksmeny å velge fra. Erfaring fra mange middager tyder på at preferansene er svært ulike. Noen synes det er passende med lengre innslag og rølpevitser, mens andre benytter anledningen til å fortelle om seg selv og sine mange matopplevelser i livet. Jeg har selv aldri vært noen stor fan av talekonseptet «full mann stiller uforberedt og forteller groviser», men foretrekker de forberedte talene framført av folk som har diksjonen i behold.

Jobben som skal gjøres

Det er tre ting som er viktig for at denne talen skal bli bra:

1. Gjør research

Sjekk i forkant hva menyen består av, slik at du faktisk kan si noe interessant om det som blir servert. Her er Google din venn. Jeg er glad i løsninger med «fun fact» pluss tema. Da finner du alltid et underholdende poeng fra amerikansk forskning. Alternativt går det an å plassere rettene inn i en tradisjon eller historie – eller som taleren i vårt bryllup gjorde: Gå gjennom måltidet utfra et politisk korrekt perspektiv, inkludert en gjennomgang av risiko for at grønnsaker er importert fra okkuperte palestinske områder (noe vi heldigvis gikk klar av!). Variantene er mange, men å snakke om maten er et nødvendig innslag i en ordentlig takk-for-maten-tale.

2. Organiser takkingen

Den beste måten å si takk på er å takke de som faktisk har gjort en innsats. I større selskap kan det være en ansatt kokk og personale, mens det på familiefesten kanskje er naboer og andre gode hjelpere som fortjener applaus. Siden de som jobber på en fest nettopp jobber, er det viktig å avtale på forhånd at de skal komme ut til denne talen. Snakk med toastmaster om dette eller stikk hodet inn på kjøkkenet selv.

Her bør det være en oppriktig og hyggelig takk. De som jobber fortjener takken, ikke bare fjas og tull.

3. Vær morsom

Dette er alltid utfordrende, men middagsgjester er heldigvis noe av det snilleste publikum som finnes. De er villige til å le av det meste, så lenge de faktisk skjønner at du prøver å tulle. Å få fram humring er mye lettere her enn ellers, men det må planlegges.

Å by på seg selv er en klassisk vri. Som en matglad bekjent som jevnlig holder slike taler og pleier å vektlegge nettopp det når han snakker: «Jeg blir ofte bedt om å holde takk-for maten-talen. Det kan virke som mange mener jeg har mer å takke for enn andre!» Den virker hver gang. Har du en god mathistorie, så ta den. Eller enda bedre: en historie om dagens hovedperson og mat. Det er garantert suksess. Ikke? Finn et morsomt sitat som er sagt om mat eller gleden ved å spise. Gaplatter trenger ikke være målet, men prøv å bidra til at alle får kjent på smilemusklene før de skal gå fra bordet og strekke bena.

Takk-for-maten er en liten, men en viktig tale. Selv om det kanskje er brudens tale eller hyllesten til far på 60-årsdagen som vil huskes best, er avslutningen av måltidet med på å oppsummere og sette et positivt punktum for et måltid laget til en anledning som krever sin takk-for-maten-tale.

Følg oppskriften og gjør det enkelt. Lykke til!

Kom oppdraget litt brått på? Her er mine tips til å redde seg inn ved taleoppdrag på kort varsel!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *