Hopp til innhold

Korona-spesial: Vær inspirerende på videomøte!

Foto: Pixabay

Møterommet og seminaret har blitt erstattet av videokonferanse og webinar. Klarer du å engasjere via skjermen?

Videomøter har blitt den nye hverdagen. Vi logger på og ser hverandre i mer og mindre skarp versjon. Litt må vi tåle av teknisk tull underveis i slike møter, men ambisjonen bør jo være at selve presentasjonen på Teams, Zoom eller andre plattformer ikke skal være noe dårligere enn den du ville holdt foran en forsamling.

Helt lett er det ikke. Å snakke inn i en skjerm, der du verken får blikkontakt eller respons fra noen er en krevende øvelse. Ofte vil de andre se en power point-presentasjon og kanskje bilde av deg i lite format, der du sitter og kikker på din egen skjerm for å se på den samme presentasjonen.

Fra vanlige talesituasjoner vet vi hvor viktig det er med kontakt med tilhørerne for å skape engasjement og interesse. Uten det, er det lett at de som skal lytte trekkes videre mot andre aktiviteter. På videokonferanse, med lyden dempet og videokameraet av så ingen ser, er det enda lettere å finne på noe annet enn å lytte aktivt.

En undersøkelse laget av verdens største telefonkonferanseselskap, InterCall, viser at folk på nettmøte driver med mye annet samtidig. Hele 65 prosent gjør andre jobboppgaver, over halvparten går på do eller lager og spiser mat underveis, mens en av fem driver med netthandel samtidig som møtet pågår. Utholdenheten er lavere på skjermen enn rundt bordet og det gjør at vi må tenke litt annerledes.  

Foto: Pixabay

Oppgaven som møteleder og innleder er å få folk til å ha lyst til å lytte framfor å begynne med andre ting. Det krever litt ekstra energi og noen triks:

1. Kutt om du kan

Møter via skjerm er mer slitsomt enn et vanlig møte. Det er ofte teknisk tull, dårlig bilde, surr med teknikken, folk som avbryter og faller ut eller forstyrrer på annet vis. Selv uten dette blir møtekondisen vår fortere brukt opp. Å korte ned på møtelengden er derfor ofte et gode, så møteform og presentasjon bør tilpasses til et mer webmøtevennlig format.

2. Droppe presentasjonen?

Veldig mye kommunikasjon foregår gjennom det som sees. Ansiktet vårt er det absolutt beste kommunikasjonsverktøyet vi har.  Å skjule det bak en presentasjon er å gi fra seg en viktig fordel. Vi er blitt så vant til at alt skal være med bilde og tre punkter på en presentasjon, men akkurat nå kan det være lurt å prøve uten. Vis fjeset og bruk stemmen aktivt, så når du lenger enn du gjør med power point. Lag eventuelt noe du kan sende ut som en oppsummering etterpå, som huskelapp for hva du sa.

Skal du bruke power point, så husk å forenkle. Det er litt som å se film på fly. Med liten skjerm må det ryddes bort litt for å fungere.

3. Aktiver!

Foto: Pixabay

Noen av de beste folka som driver med webinar klarer å følge med på chatten og svare på spørsmål fra deltakerne underveis. Om du får til, så inviter til deltakelse cirka hvert femte minutt. Det gir en helt annen opplevelse av tilstedeværelse enn den rene enveispresentasjonen. Be om spørsmål og still spørsmål som kan besvares i chat. Gi gjerne en oppvarmingsøvelse med å be folk melde om lyden er ok, eller, om det er et åpent møte der du ikke vet hvem du snakker til, hvor de er fra i landet eller hvor de jobber, for eksempel. Når noen har skrevet inn her én gang, er terskelen mye lavere for å delta aktivt videre. Folk er også gjerne mer fornøyd med møter der de har blitt sett og har fått bidra.

4. Bidra med humør

By på smil, småprat og tøys, slik du ville gjort i et møte. Det er fint både ved starten av møtet og underveis i en lengre presentasjon. Humør er alltid bra for å gi folk lyst til å lytte, og kanskje er det ekstra viktig å tulle litt når folk nå sitter hver for seg og savner nettopp gangpraten.   

5. Bruk kroppen

Til vanlig snakker vi med mye mer enn stemmen. I en vanlig talesituasjon vil få velge å sette seg passivt ned på en stol, holde kroppen i ro og snakke til forsamlingen med stirreblikk mot et punkt. Men det er den løsningen mange går for på nettmøtet. Prøv å stille kameraet slik at litt mer av deg synes, så folk ikke ser deg bare fra haken og opp. Å få med armene er et gode, slik at du kan gestikulere. Prøv også å se inn i kameraet jevnlig, for å gi opplevd kontakt siden reell kontakt ikke er et alternativ. Hvis mulig, stå. Det kan føles litt rart fra hjemmekontoret, men det er en viktig grunn til å prøve det: Det blir bedre.

Akkurat nå er veldig mange sendt hjem fra jobb og har møtene sine fra sofaen, barnerommet, kjøkkenet – eller som meg: i en ombygd yttergang. Videomøter ble brått måten vi møtes på og læringskurven har vært bratt. Men situasjonen nå gir oss også en mulighet til å bli skikkelig gode på dette. Når vi en gang er gjennom koronarestriksjonene, vil denne tiden ha vist oss muligheter til å jobbe sammen på og møtes på som vi kommer til å bruke videre framover for å spare tid, klima og penger. Så det er like greit å investere i å få dette til bra allerede nå!

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *