Hopp til innhold

5 bøker på sommertoppen (foreløpig liste)

Halvveis i ferien har jeg lest flere bøker som fortjener å bli lest av mange. Her er mine beste sommertips, så langt.

Bokpakkingen til ferien på hytta på fjellet har vært sånn passe vellykket. Jeg må innrømme at jeg ikke er overbevist om Rachel Cusk sin trilogi ennå, selv om den hylles av så mange andre. Halvveis i bind en innvilget jeg meg derfor en pause og lov til å lese noe annet.

Det samme har skjedd med det som i følge forsiden er «Tiårets store russiske roman». Boka Klosteret er definitivt stor, med over 700 sider. Den er helt sikkert også god, men mens beskrivelsene av slit, sult og mygg er svært utfyllende, synes jeg etter 200 leste sider at det går litt sakte fram med det jeg tror er historien. Men den er ikke lagt bort, bare satt på pause til en dag med dårlig vær og tålmodighet.

I mellomtiden har jeg lest flere jeg synes var veldig bra: 

Tara Westover: Noe vunnet og noe tapt
Det er alltid litt skummelt å lese bøker som veldig mange har anbefalt (ref Cusk), men Westovers biografiske roman innfrir. Hun har en historie som på mange måter er ekstrem, i ideologi, livsvilkår og brutalitet. Foreldrene, som er mormonere, bor i et øde fjellområde i Idaho. Barna går ikke på skole og deres eksistens er ikke en gang registrert i noe offentlig oversikt. Skolegangen består av sporadiske beskjeder om å gå på rommet og lese i de få lærebøkene som finnes i huset.

Alle i familien må bidra til livsoppholdet, gjennom farens skrapvirksomhet og i forberedelsene til den kommende undergangen. Når alle andre mister strøm og mattilgang, vil de ha hemmelige lagere med hermetisert frukt og bensin til å klare seg videre.

Det er slit og frykt - og også fornektelse og vold. Samtidig er dette en historie om styrke og evne til å ta tak i eget liv og endre vilkårene. Definitivt verdt å lese, slik alle som allerede har lest den sier. 

Tracy Chevalier (red): Reader, I Married Him
Tittelen på boka er hentet fra Charlotte Bröntes klasssiske roman Jane Eyre. En rekke forfattere er invitert til å skrive en novelle basert på nettopp denne setningen fra boken: «Leser, jeg giftet meg med han». (Samlingen har ikke kommet på norsk ennå).

De 21 historiene har et bredt spenn, fra gjenskaping av opphavsromanen med andre perspektiv, fortellinger med historiske personer som Wallis Simpson eller Mary Benson (den senere erkebiskopen av Canterburys kone) til vennskap i en landsby i Zambia eller nabokrangel om et tre. Det handler om kjærlighet og forhold, i så mange versjoner, til ulik tid og i ulike konstellasjoner, men likevel med noe gjenkjennbart i dem alle. (Boken er laget som en del av markeringen av 200-årsjubileet for fødselen til Brönte-søsknene).

Til vanlig er jeg ingen stor novelle-entusiast, men denne kommer til å bli bursdagsgave til flere framover. Synes den var noe for seg selv. 

Ruth Lillegraven: Alt er mitt
Haavard er den kjekke, vellykkede legen, med vestkantbakgrunn og «de store hagers selvtillit». Clara er toppbyråkraten som gløder for å levere, særlig på det lovforslaget hun har jobbet lenge med, som skal forsterke kravet om varsling ved mistanke om vold mot barn. Mens han er fra Oslo, er hennes «heime» på Vestlandet, på familiegården, der faren nå bor alene. Hun har en dramatisk historie. Den deler hun ikke.

Dette kunne vært en morsom underholdningsroman, der hovedrolleinnehaverne har fått tildelt hver sin stemme og hver sine kapitler (skrevet på henholdsvis bokmål og nynorsk). Lillegraven har god innsikt i det hun skriver om, fra miljøet på Ullevål sykehus og i Justisdepartementet. Hun er også en god observatør og skriver underholdende om det politiske livet i departementet. Men forsiden lover en «psykologisk thriller» - og det er det også. Antall drap og spenningskurve øker bratt gjennom boka. 

Roy Jacobsen: På randen av Vigeland
Du vet den gode følelsen av å ha gjort et funn? Å lese den nye boka til Roy Jacobsen kjentes slik. Denne fant jeg i ny-bok-hylla på Nord-Fron bibliotek på Vinstra. En tynn og liten bok på litt over 50 sider. Men etter å ha lest den, tenker jeg at det var mer innhold her enn i mange andre langt større og tykkere bøker. Rammen for fortellingen er barndommens hyppige besøk i Frognerparken, mens moren var hos «tannlegen». Mens lille Roy og søsteren lekte i den totale idyllen blant skulpturene og på den fine lekeplassen, var moren hos psykolog og prøvde å lære seg å leve med en tøff oppvekst som uønsket barn. Vigelands kunst og store visjoner,  flettes sammen med arbeiderliv på en tilforlatelig måte som skaper en vev mellom to ulike verdener. Og innblikk i begge gir både nye tanker og ny kunnskap. 

Karen Havelin: Les pakningsvedlegget nøye
Single småbarnsmamma i New York. Der starter romanen, som så nøstes bakover til ekteskap, ekskjærester og kunstløpfortid. Men først og fremst handler det om smerte. Laura har endiometriose og Havelin beskriver med stor innlevelse en kronisk sykdom og et smertehelvete som preger absolutt alt i livet.

Å være kronisk syk er en utfordring i seg selv, med medisinsk oppfølging og håndtering av sykdommen som en balansekunst inn mot det alle ønsker seg: Et mest mulig vanlig liv. Det Havelin i tillegg forteller så godt om, er den store sårbarheten i relasjonen til andre, fra avhengighet, til opplevelsen av at andre mener man ikke følger rette råd eller tar seg sammen nok - og blir lei av å høre om sykdom.

Hele 30 prosent av befolkningen lever med kronisk smerte. Denne boka gir litt bedre forståelse av hvordan det kan være å få livet sitt preget på den måten. 

Anbefaler også Sommer i P2 med forfatter og litteraturviter Janne Stigen Drangsholt. En god time med bokbegeistring og gode tips.

4 kommentarer til “5 bøker på sommertoppen (foreløpig liste)

  1. Per Odd Hegle

    Anbefaler at du fortsetter m Cusk. Ferdig m trilogien for en ukes tid siden. Bok 1 var noe tung. Tar seg opp. Takk for ide’er

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *