Hopp til innhold

Slik takler du sceneskrekken før en tale

Mister du nattesøvnen før en presentasjon eller større tale? Du er ikke alene. Sceneskrekk er både naturlig og utbredt. Men nervøsiteten kan bli til konstruktiv energi framfor en lammende kraft.

Studier av hva vi frykter viser at frykten for å snakke offentlig er helt på toppen av listen. Faktisk oppgir folk at denne frykten er på linje med frykten vår for å dø. På et vis gir det mening. Vår nervøsitet på scenen handler nemlig om urinstinkter og overlevelse: Da vi levde naturbaserte liv var vår beskyttelse flokken. Utstøtelse fra flokken betydde døden. Det er denne frykten for å bli utstøtt som gjør at hjertet banker litt hardere på vei opp til scenen.

At frykten er naturlig og instinktiv betyr likevel ikke at den er rasjonell. For hva er egentlig det verste som kan skje? Applausen kan bli litt lunken? Du får ikke sagt det du vil slik du vil? Uansett er det ingen reell fare på ferde, selv med en dårlig presentasjon.

Naturlig nervøsitet

Å være nervøs før en tale er en del av forberedelsene. Alle er det, i større og mindre grad. Mark Twain sa en gang at:

Det finnes to typer talere: De som er nervøse og de som lyver.

Nervøsitet er også en positiv ting, i rett dose. Det er en adrenalinreaksjon som skjerper sanser og evner. Det viser at du bryr deg om temaet og tilhørerne – og det kan gi deg ekstra energi til å virkelig levere på scenen. Uten nerver i bunn kan det bli flatt og uengasjert.

Det betyr ikke at ikke sceneskrekk og talerangst er plagsomt. Noen ting å jobbe med for å dempe frykten og bruke nervøsiteten til positiv energi:

Forbered deg

Frykten for å mislykkes er en sterk driver for å forberede seg godt! Sjekk ut de praktiske detaljene om program, lokalet og publikum. Lag en tale du tester på andre først, for å se om du treffer.

Øv og «overlær»

Øv, slik at framføringen får drahjelp fra treningsøktene. I pedagogikken snakker vi om «overlæring» som strategi mot eksamensangst: Det betyr at materialet sitter så godt i hodet at eleven også presterer å få det fram under press. Har du framført talen slik du ønsker flere ganger til badeendene på badet eller trærne langs turstien, øker oddsen for å klare å framføre den langt bedre på scenen og enn uten denne «overlæringen».

Sats på komfort

Det betyr ikke at godbuksa som ellers er til sofakveld hjemme skal på, men ta på noe du føler deg fin og avslappet i. Ikke den dressen som strammer litt, ikke den rosa genseren som er fin, men som lett får svetteringer og ikke de stilige høye hælene du sliter litt med å gå på. Kjør trygt med velprøvde klær og sko som passer.  Å føle seg vel og å slippe å tenke på utseende er god hjelp for å redusere antall ting å være nervøs for.

Dette er viktig å huske:

Vi er våre egne verste kritikere. Det er bare vi som merket stotringen, den ekstra lange pausen for å hente inn poenget eller surret med framviseren. Publikum er vanligvis vennlig innstilt og husker ikke slike ting. Det er viktig å ha med seg.

Det kommer til å gå helt fint. Gjør jobben i forkant. Gjør jobben på scenen. Og husk at det kommer til å bli litt bedre for hver gang.

 

(Og en ting til: Ikke bruk «forestill deg at publikum er nakne»-trikset! Det er bare forstyrrende, ikke til hjelp. Les mer om hvorfor i denne artikkelen).

 

1 kommentar til “Slik takler du sceneskrekken før en tale

  1. Tilbaketråkk: Har du lært deg å lure hjernen? (Eller: Slik takler du angsten før talen) - Ord i bruk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *