Hopp til innhold

Kjære konfirmant! Jeg vil si noe du vil huske.

Foto: Ivan Jevtic/Unsplash

Konfirmasjonen er en av livet stor merkedager. Prøv å si noe som blir husket og som blir med som et minne om denne dagen.

I. Start med noe interessant

Det er kjedelig å høre på taler som blir veldig like og som bruker mye av taletiden på ting som oppfattes som klisjeer og litt oppbrukte budskap. En lang introduksjon om dagens betydning og utfyllende gjennomgang av overgangsritualer fra barn til voksen, kan opppleves som ganske fjernt for 14-åringen som sitter der. Prøv heller å begynne rett på poenget om hvilken flott person dagens konfirmant er eller det du har lyst til å si om ting som er viktig  å ha med seg i livet.

II. Hent ut høydepunktene

Hva er det som definerer konfirmanten? Hvilke egenskaper gjør henne spesiell? Hvilke opplevelser har formet han? Er det noen hendelser eller sitater som beskriver godt hvem hun er? Dropp den detaljerte gjennomgangen av livet fra start til nå og hent heller ut noen få, men gode historier som forteller noe om konfirmanten.

III. Ha en bærende ide

En tale blir ofte lettere og morsommere å høre på om den bygges opp rundt en ide. Den er også gjerne enklere å skrive da. Lag gjerne en liste, som «5 grunner til at du er vår favorittkonfirmant», «ønskeliste for deg», «7 ting jeg har lært av deg» etc

Kan du bygge noe rundt sanger? Egenskaper på samme bokstav? Eller som en av de beste konfirmanttalerne jeg har hørt gjorde det: «Fordeler og ulemper ved å ha deg som storesøster».

Prøv å lag deg et konsept og vær trofast mot det.

IV. Pass tiden

En tale som holdes ved bordet bør sjelden vare mer enn 5 minutter. Mange mister tidskontroll fordi de har lest gjennom manus og det går fort, men taletiden går saktere enn lesetiden. Så husk å øve med å lese høyt. Tommelfingerregelen er at du rekker cirka 100 ord i minuttet, så er teksten din på mer enn 500 ord bør du vurdere å kutte litt.

V. Husk målet

Mens en takk for maten-tale eller «herrenes tale» ofte skal være morsomst mulig, er det viktig å huske på at en konfirmanttale først og fremst være med på å gjøre dagen til hovedpersonen minneverdig og flott, ikke å få de andre som er tilstede til å le mest mulig. Det gjør at noen morsomme historier må droppes. Taleren må ta hensyn til at fjortenåringer synes veldig mye er kleint. Litt humor er lov, men av typen som gjør hovedpersonen smile-brydd, ikke vil rømme-fra-festen-flau.

Målet må være å gjøre konfirmanten stolt og glad - og kanskje til og med si noe han eller hun husker og tar med seg videre. Husk det hele veien i forberedelse og framføring.

En konfirmasjonstale er en tale der det også er lov å bruke litt ekstra store ord om liv og kjærlighet. Og det er helt greit å bli litt rørt!

 

Til inspirasjon for taler om visdom på veien ut i livet, sjekk ut noen av de beste talene som er holdt som avslutningstale for studenter, som talen til Steve Jobs eller J.K Rowling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *