Hopp til innhold

2022: Bøker jeg vil gi bort til jul

Ikke alle kommer på å ønske seg bøker til jul. Det betyr jo ikke at de ikke ønsker seg det, bare at de ikke har tenkt på at de gjør det. Her er mine favoritter til harde pakker under treet.

Jeg har alltid gitt bort bøker i gave til jul.  På en reklameplakat for en bokhandel sto følgende budskap: «De som ikke vet hva de ønsker seg, ønsker seg som regel en bok.» Jeg er helt enig. En bok i julegave blir nesten aldri feil. Ihvertfall så lenge du bruker litt tankekraft på å finne rett bok til rett person.

I år er disse bøkene noen av mine favoritter:

Amor Towles: Lincoln Highway

Denne leste jeg i sommer, og mente da at det var årets beste bok hittil. Når vi er på vei ut av desember, står den fortsatt igjen som en av de beste bøkene jeg har lest, ikke bare i år. Historien om brødrene som skal klare seg selv og starte ett nytt liv et annet sted når storebror er ferdig sonet, gjør inntrykk. Over ti dager følger vi storebror Emmet og lillebror Billy på en reise gjennom 50-tallets USA. Handlingen er spennende og skildringen av menneskene og møtene gjør denne boka til noe helt spesielt. Både Barack Obama og Bill Gates har anbefalt denne og jeg er helt enig med dem: En bok alle bør lese.

Johann Hari: Stolen focus

Johann Hari har sett på hvordan evnen vår til å holde oppmerksomheten blir stadig dårligere. Digitale forstyrrelser som SMS eller epostvarsler viser seg å ha samme effekt på oss som om vi stiller søvnløse eller litt rusa på jobb. IQ-nivå går rett og slett ned. Mens det tar null tid å miste fokus, tar det over 20 minutter å finne det igjen. Uten evne til å holde oppmerksomheten vår på viktige problemstillinger over tid, frykter Hari at vi også ødelegger evnen vår til å løse vår tids store utfordringer, som klimakrisen og vern om demokratiet.

Dette er alvor. Fravær av fokus, hyppigheten av forstyrrelser og mangel på tid til å la tankene vandre ødelegger både oppmerksomhet om viktige spørsmål og våre kreative evner til å finne gode løsninger. En bok som gir mye å tenke på.

Emma Donoghue: The pull of the stars

En gripende fortelling om en jordmor i Irland i 1918, en tid preget av verdenskrig og spanskesyke. Med nesten all handling innenfor en liten sykestue med tre senger skaper Emma Donoghue et intenst drama med liv og død, men også en fortelling om et klassesamfunn der kortene er så intenst ulikt fordelt. Kvinnene som trilles inn på sykestua har ulik bakgrunn og sorger og gleder er så ulikt fordelt. Tiden og krigen setter også sine sterke avtrykk på livene.

Med pandemien så nær oss er det også interessant å lese om hva de visste og hva de trodde om sykdom og smitte for 100 år siden.

Pascal Engman: Vanessa Frank-serien

Kokain er Pascal Engman sin femte bok, den fjerde om politiinspektør Vanessa Frank. ‘Hans beste bok’, står det i blurben på forsiden. Jeg synes hele serien om Vanessa Frank er veldig god, med et godt driv, spennende karakterer og den gode svenske krimtradisjonen med et klart samfunnsperspektiv i teksten. Kokain er en intens spenningsroman om jakten på lederne i de kriminelle miljøene i Stockholm. De som styrer narkotikahandelen og volden. De som har makt til å utløse opptøyer i områder som Rinkeby. Og de som er uten frykt eller respekt for politiet, eller noen andre.

Engman har lagt seg tett på virkeligheten. Han bruker intervjuer og rapporter fra disse miljøene for å illustrere hvordan handlingen ikke er et drøyt påfunn fra en kreativ forfatter, men en fortelling som speiler en brutal og skremmende virkelighet i Sverige der for mange unge vokser opp uten muligheter eller håp.

Ingeborg Arvola: Kniven i ilden

Ingeborg Arvolas roman byr på kjærlighetshistorien mellom den vakre Brita Caisa, som etter å ha stått kirketukt for nok en gang å ha fått barn utenom ekteskap, rømmer fra Finland og til Norge, og møter gifte Mikko. Men den er så mye mer. Jeg ble fascinert av historien i stort, om de mange som gjorde den samme reisen som Brita Caisa og sønnene. Det er mektig natur, det er liv og død og det  er gudetro og overtro. I denne smeltedigelen av folk som følger fisken og reinen er det finner, kvener, skoltesamer og andre samer. Det er også «øvrigheta» som kan dømme folk fra gård og grunn. 

Arvola skildrer et miljø som ikke så ofte før har fått sin historie fortalt og hun gjør det med sitt vakre språk: «Alle steder har jeg ønsket å dra. Alle stier, alle stjerner, alle napp fra nordlyset har funnet meg hjemme, alle tegn, alt å tyde, alle blåner, hver en myr, hver en knaus, hver en sving, hvert et tjern. All never jeg noensinne har flekket, har vært kart for den som vet å lese, alt har jeg lest, alle stier og kryss har jeg funnet, selv de jeg ikke forsto.»

Sven Egil Omdal: Nordmennene i Sachenhausen

For meg var dette en spesiell bok å lese fordi min bestefar var en av de mange nordmennene som satt i tysk fangenskap i Sachsenhausen under krigen. Men dette er en bok som fortjener et mye bredere publikum enn bare etterkommerne. Jeg hadde hørt om sangen, solidariteten og samholdet i leiren fra bestefaren min. Den andre siden, om kulden, sulten og volden ble ikke snakket om av de som kom hjem.

Omdals grundige gjennomgang av systematikken i den bestialske ondskapen som ble praktisert i de tyske konsentrasjonsleire gjør inntrykk. Boka gir også interessante innblikk i de mange av fangene som skulle bli blant de sentrale aktørene som fikk en rolle siden, da landet skulle bygges igjen etter krigen. De mange historiene om enkeltmennesker, mot og godhet er noe av det som sitter igjen som motvekt mot systemet som omga dem.

Boka om nordmennene i Sachsenhausen er en grundig historisk dokumentar om et kapitel vi aldri skal tillatte oss å glemme. Den kjennes også altfor nær og aktuell når vi ser hva mennesker er istand til å gjøre mot andre når de tar bort andres menneskeverd.

Charles Dickens (med hjelp fra Erlend Loe og Lisa Aisato): En julefortelling

Kan en så gammel og kjent historie ha noe mer å by på? Det kan den. Jeg fikk En julefortelling selv i gave til første desember og har kost meg med høytlesning av Erlend Loes velskrevne og morsomme oversettelse og Lisa Aisatos fantastiske tegninger. Det er ofte en grunn til at klassikere blir klassikere, nemlig det tidløse i historien. Dickens har fortsatt noe å si oss. Og med den nydelige innpakningen i god oversettelse og illustrasjoner, må dette være årets vakreste julegave.

Og til slutt en bok til ren kos og hjernehvile: Leserne i Broken Wheels anbefaler

En helt perfekt bok for en rolig juledag. Leserne i Broken Wheel anbefaler er en bok av den høyst forutsigbare sorten, men i en veldig sjarmerende versjon. Svenske Sara har mistet jobben i bokhandelen der hun har vært i ti år og kommer reisende til det nær forlatte småstedet for å besøke sin brev-og bokvenn Amy. Men ingen møter henne ved ankomsten, og forklaringen får hun når hun skjønner at hun er kommet midt i Amys begravelse. Beboerne har ventet på gjesten og insisterer på at hun blir som planlagt, boende i Amys hus. Det er lenge siden Broken Wheels hadde gode dager, jobbene er borte, gårdene nedlagt og butikkene stengt. Men at en ny person har ankommet får ting til å skje. Og de mange spørsmålene dukker opp for leseren: Vil Sara finne kjærligheten? Vil hun starte bokhandel? Og vil livet i Broken Wheels bli det samme igjen? Umulig å gjette!

Med ønske om god julehandel og god jul!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *