Hopp til innhold

Vil du lykkes med talen? Øv!

Øv som om det er på alvor, er mottoet i Forsvaret. Det bør også gjelde for øving på en tale. Foto: Anette Ask / Forsvaret

Skal du lykkes når det gjelder, må du øve i forkant. Det gjelder også for taler. Ingen er så gode at de ikke trenger å øve før de skal framføre en tale eller en presentasjon. Lyst på noen tips til effektiv øving?

Jeg var nylig sammen med noen fra Forsvaret som forklarte hvordan de tenkte når de øvde på noe. "Train like you fight", var holdningen. De øver som om det er alvor. Hver gang. Begrunnelsen for det er enkel. I en stressende situasjon vil du ikke finne noen indre kraft og nye evner og overprestere, du vil klare å levere på det nivået du har øvd på.

Ellers som Dave Grossman, forfatter av en rekke bøker om militær psykologi, har sagt det:

"Your brain will not ascend to the challenge, but descend to the level of training."

 

Mange er nervøse og stresset før de skal holde en tale. Da er det viktig å ha øvd - og å ha øvd som om det var alvor. Mumlende lesing gjennom manus på bussen på vei til møtelokalet teller ikke. Du må bruke kroppen og stemmen slik du ville gjort på scenen.

Det er tre grunner til å teste manus godt før framføring:

Rydding: Det er forskjell på en lest tekst og en snakket tekst. Skriftlig tåler vi mer komplekse sammenstillinger og vi kan lese omigjen om de var vanskelig å forstå. I en tale finnes det ingen reprisefunksjon, det må være lett å fatte første gang. Er det vanskelig å si det enkelt, er det vanskelig å forstå, så da må det ryddes og redigeres.

Finpussing: I opplest versjon kan du høre at poengene ikke sitter så godt som de gjorde da de bare var ord på et ark. Framføring er en god test på hva som virker og hva som må endres. Noen ganger merker jeg at jeg synes det jeg skal si er skikkelig kjedelig å framføre. Da er det neppe noen høydare å høre på heller. Slike "hengepartier" er lettest å oppdage ved å teste det med lyd.

Tidskontroll: Noe av det mest drepende for en god taleopplevelse er om taleren bommer på tiden og enten må avslutte før sluttpoenget og dermed mister et av talens viktigste øyeblikk eller sklir ut på tid og mister tilhørernes oppmerksomhet fordi de blir opptatt av pause eller lunsj.

Sjekkliste for effektiv øving:

  • Stå: Det gir energi og kraft i framføringen og gjør øvelsen mer realistisk. Sittende taler er sjeldne og ikke ønskelige.
  • Snakk høyt: Å snakke inni seg eller småmumle virker ikke. Du må bruke scenestemmen din for å øve på å variere stemmebruken og øve på rett
  • Ta tiden: Dette er viktig. Med realistisk framføring der du puster og tar pauser får du avklart om du har nok tid eller om du trenger mer luft og må kutte litt.
  • Test hjelpemidlene: Skal du snakke med powerpoint eller ha med noe å vise fram, må disse med i øvelsen, både for å få beregnet tidsbruken og for å ha testet at ord og visuelle hjelpemidler fungerer sammen.

 

En tale både innhold og framføring. Å ha ordene på plass i en interessant og engasjerende rekkefølge er noe av det viktigste for å lykkes med talen. Men en dårlig framføring kan ta livet av selv den mest velskrevne talen. Derfor er det så viktig å øve. Og øv som om det er alvor. Da har du best sjanse for å lykkes når det faktisk er alvor.

 

 

 

 

1 kommentar til “Vil du lykkes med talen? Øv!

  1. Tilbaketråkk: Tale uten tårer - Ord i bruk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *