Hopp til innhold

Tips til bøker som funker på ferie

Ferie skal være hvile. Det skal skille seg fra hverdag med at kroppen brukes til ski og svømming, ikke løping for å rekke bussen. Hodet skal hverken lage strategiplaner eller holde stand mot innboksen. Bøker av rett type er viktig for den gode ferien.

Jeg starter alltid ferien med bøker som gir total hjernehvile, som enkel krim og rosabøker (chicklit). Når hverdagen er helt visket ut og roen har overtatt, er det rom for bøker som krever at man tenker litt og.

Årets første ferie har gått til Bali. Her er listen over bøker som er testlest og funnet egnet for ferietid:

Conn Iggulden: Dunstan

Iggulden er en mester i sjangeren historiske romaner, noe han har bevist før med serien om Djengis Khan. Mens de nyere bøkene hans om rosekrigene i England ble litt tungleste, er han tilbake på høyt nivå med romanen om Dunstan, gutten som drømte om katedraler og som rådga konger, spilte om makten, ble erkebiskop - og til slutt helgen. En fantastisk historie som blir enda mer fantastisk av at den er sann.

Virginia Baily: Tidlig en morgen

En desperat mor redder barnet sitt fra deportasjon ved å sende han bort til en forbipasserende kvinne idet familien er iferd med gå ombord i lastebilen og en reise som vil ende i konsetrasjonsleiren. Kvinnen tar han imot og insisterer på at han er hennes nevø. De står igjen når lastebilen kjører og er på sekunder blitt hverandres familie. En engasjerende bok som strekker seg fra andre verdenskrig i Italia til  Wales og en jente på jakt etter identiteten sin. Historien er interessant spunnet sammen, uten noen glorifisering av relasjonene.

Viola Shipman: Brudekisten

Denne boken krever rett lesemodus, for her er det til tider store doser livsvisdom i wallstickerstil. Men noen ganger er det godt med en bok full av hjertevarme, og det er det mengder av her. Mattie har ALS og vet at det går mot slutten. Ektemannen Don prøver å innse det samme. Alenemoren Rose kommer inn som hjelpepleier, men hun og datteren blir en del av den lille familien. I sentrum av fortellingen står Matties brudekiste, der hver gjenstand de henter opp fra kisten har en historie eller vekker et minne. Gjennom historiene blir vi med på både en slutt og en begynnelse.

Denise Rudbergs: De syv som så

Denne serien til Rudberg er veldig bra ferielektyre, akkurat passe underholdene og lite krevende. Vi beveger oss i svensk overklasse og sakene løses av et spesialteam utenfor politihuset som er satt til å følge opp særlige sensitive saker. I flere bøker har Rudberg tatt opp vold mot kvinner. Det er også temaet her. Men det generelle preget i serien er at det er begrenset grad av kriminelle hendelser og mye om relasjoner og livet til etterforskningsteamet. Vanligvis handler det også mye om god mat. Denne gangen skal teamlederen slanke seg og trene, så dessverre er beskrivelsene av deilige trøfler og fristende bakverk erstattet med svette løpeturer. Men ellers innfrir også bind 7.

Sophie Kinsella: Surprise me

Kinsella er min "guilty pleasure". Stor litteratur kan det kanskje ikke kalles, men hun skriver drivende. Denne gangen spinnes historien rundt det lykkelige ekteparet Sylvie og Dan, som på feiringen av tiårsdagen for forholdet også har lagt inn et stopp hos legen for rutinesjekk. Tilbakemeldingen om topp helse og et scenarie med 72 år til sammen virker der og da mer skremmende enn fristende. Så hva skal man gjøre for å holde liv i forholdet i syv tiår til?

Michael Wolff: Fire and Fury

Er du på jakt etter noe virkelig skummelt, er dette boken for deg. Plottet: Rik mann kjent fra tv-serie vinner overraskende det amerikanske presidentvalget og overtar det ovale kontor helt uten noen erfaring eller forutsetning for å kunne lykkes i jobben. En av vinterens mest omtalte bøker. Det har vært noen diskusjoner om sannhetsgehalten i alt som står her, men boka bekrefter godt inntrykket fra daglig medieomtale om en kunnskapsløs mann uten impulskontroll i rollen som verdens mektigste mann.

 

Og disse ga jeg opp:

George Sanders: Lincoln in the Bardo. Hyllet av anmeldere og virket lovende, med en fantastihistorie bygd på den virkelige historien om president Lincoln som mistet sin 11 år gamle sønn. Men dette ble så kreativt og rart at jeg ikke klarte å henge med.

Robert Wilson: Den største straffen. En kidnappingsekspert blir hentet inn for å redde en ung indisk milliardærdatter som er tatt til fange i London av kidnappere som ikke fremmer noe pengekrav, men som ber om noe ukjent og uklart. Dette kunne blitt spennende. Det blir det ikke. Selv om kulene fyker og likene ramler om, er det så lite framdrift i historien at jeg sluttet å lure på hvordan dette ville gå. Så denne og oppfølgeren ble donert til hotellets bibliotekshylle.

 

Nå venter ny ferie. Men i bunken har jeg:

  • Hwang Sok-Yong: Prinsesse Bari (klarer ikke stå i mot bøker om Nord-Korea)
  • John LeCarre: Spionen som kom inn fra kulden (klassiker som burde vært lest forlengst)
  • Jan Kjærstad: Berge (politisk thriller hyllet av anmelderne)
  • Hanne Lindbæk: Kommunikasjonskoden (litt fag kan jeg tåle litt uti uka)
  • Tore Kvæven: Når landet mørknar (hyllet i VG, så den måtte jeg sjekke ut)
  • Jo Nesbø: Macbeth (obligatorisk)
  • Kristina Ohlsson x 2 (teste ny, svensk krim)
  • Christina Baker Kline: Barna fra toget (kom med i 3-for-2-tilbud i butikken. Lave forventninger, men åpen for positiv overraskelse!)

 

Fortsettelse følger!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *