Hopp til innhold

Tenk primitivt og bli en bedre taler

Foto: Valroe/Wikimedia

Vi omgir oss med teknologi og klarer knapt å være utenfor rekkevidden av en smarttelefon. Kanskje tror vi at vi er moderne, men urmennesket i oss er fortsatt høyst tilstede. Kunnskap om det gjør at du kan lykkes bedre som taler.

Vi er urmennesker. Flokken er vår beskyttelse. Lederen er viktig. Vi overlever ved å være fare i tide. Det er det du må forholde deg til når snakker. Men påvirker det hvordan folk lytter til en tale? Ja, i høyeste grad.

Kroppen vår styrer reaksjoner utfra instinktene våre. Som med stress. Mens hodet kjenner stress fordi fristen for rapporten nærmer seg, oppfatter kroppen stress som et faresignal og gjør seg klar til å løpe, hvilket . Vi er ganske logisk laget til, men da for et litt annet liv enn det de fleste av oss lever.

Kunnskapen om disse funksjonene er nyttig for å forbedre hvordan du holder en tale:

1. Kom deg nær nok 

Det som er langt unna utgjør ingen fare og krever derfor ikke oppmerksomhet.
Foto: Bjoertvedt/Wikimedia

Den primitive delen av oss har på fare-radaren. Det som er langt unna utgjør ikke fare, i hvert fall ikke foreløpig, og er dermed heller ikke noe man trenger å forholde seg til. I talesituasjonen betyr det at du må jobbe for å skape nærhet. Ikke stå langt unna, ikke skjul deg bak talerstolen, men gå så nære folk som mulig. Om lokalet og anledning gjør det mulig, gå gjerne ut blant publikum. Slik blir du noe de forholder seg til - og dermed lytter til.

 

2. Skap variasjon

På samme måte som det som er langt unna er ufarlig, er det stabile trygt. Du trenger ikke følge med på noe som ikke endrer seg. Men brå skifter krever oppmerksomhet. Bruk denne forståelsen når du snakker ved å skape variasjoner som vekker. Det kan være høy og lav stemmebruk, taktskifte eller variasjon i virkemidler. En monoton stemme som holder på langt der framme på podiet med en serie likeartede power point-slides er lett å luke ut som noe som ikke krever oppmerksomhet. Skaper du variasjon blir det viktig å følge med.

3. Snakk med lederstemme

En sterk leder som kunne bekjempe fiender var viktig for flokkens trygghet. Vi ser fortsatt etter ledere som oppfattes som sterke. Et viktig kjennetegn er stemmen. Er målet å overbevise, er det klokt å komme seg litt nedover på skalaen. Forskning har vist at folk foretrekker ledere med dyp røst, faktisk såpass at det gir utslag i hvem som vinner valg. For selv om lederverv ikke lenger avklares av hvem som er best med klubbe eller i mammutjakt, er det fortsatt slik at vi ønsker en sterk leder – og glemmer at det er en helt annen styrke enn den fysiske vi trenger av dagens ledere. Instinktene våre leter fortsatt etter den sterkeste. Vi snur oss mot den med de kjennetegnene vi husker som tegn på styrke: dyp stemme.

Undersøkelser viser at dyp stemme kobles mot større fysisk styrke, kompetanse og integritet.

Thatcher fikk profesjonell hjelp til å lære seg å snakke med dypere stemme. Foto: Chris Collins/ the Margaret Thatcher Foundation

Heldigvis er det ikke slik at huleboeren i oss kun trekkes mot mannlige ledere av den grunn, den dype stemmen virker både for kvinner og menn.

Hvordan bruker vi den kunnskapen når vi skal holde en tale og vinne massene over til vår side? Prøv å senke stemmen.

Vi er litt primitive. Vit det og bruk det til din fordel når du snakker. Møt den moderne tilhøreren med et spennende budskap og den indre primitive tilhøreren med en framføring som gjør at hun eller han lytter.

 

Frykten for å tale handler også om flokkmenneskets frykt for utestengelse. Les mer om det i denne bloggen om hvordan du bruker frykten for å tale til å bli bedre:

Slik takler du sceneskrekken før en tale

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *