Hopp til innhold

Sommerplan: Lese smarte bøker og bli klokere (Prosjekt #påfyll del I)

Ferietid = tid til å bruke hodet til noe annet enn å løse jobboppgaver og hverdagslogistikk. For eksempel kan det være mye god avkobling i smarte bøker som gir påfyll og helt nye tanker.

Jeg har laget meg et sommerprosjekt der jeg skal lese (minst) ti bøker jeg blir klokere av.

Forskning viser at forsetter er mye lettere å holde dersom man har sagt det til andre. Derfor har jeg delt det på Facebook, så nå må jeg.

Men så langt er det en morsom utfordring. Her er bøkene jeg har lest så langt:

 

 

Seth Stephens-Davidowitz: Everybody lies

Meningsmålingene så hverken Brexit eller Trump-seier. Men det så de ekspertene som følger med stordata, som for eksempel hva vi spør om på Google. Mens vi svarer det som er korrekt å si når meningsmålerne ringer, er vi helt ærlige foran skjermen når vi søker, leter og liker. Ved å bruke nye metoder og de store tallenes tale, kan vi nå få laget mer treffende analyser av politiske retninger og stemninger eller avdekke skjult rasisme og ulike holdninger til jenter og gutter. Everybody lies viser mulighetene i bruk av store datamengder og hvordan virkeligheten kan se veldig annerledes ut enn de offisielle svarene. Det er viktig kunnskap for å treffe bedre med svar og løsninger.

 

Kaja Nordengen: Hjernen er stjernen

Denne hadde jeg virkelig ikke tenkt til å lese. Synes hypen med kropssfenomen + rimordbok-titler virket lite interessant. Men så møtte jeg en som hadde lest denne en gang allerede og ville lese den en gang til. Da tenkte jeg at jeg fikk gi den en sjanse, og det var den verdt. Nordengen har både stor kunnskap og er en meget dyktig formidler. Jeg var litt overrasket over mengde fagord og vektlegging av lokalisering i hjernen. Selv synes jeg det er mer interessant hva hjernen gjør, enn hvor den gjør det. Men med litt selektiv hjernebruk i lesingen ble den både underholdende og lærerik.

 

Siri Grundnes Brodal: Gi meg en klem

Siri gleder seg til å bli storesøster. Men lillesøster Silje snakker ikke og hun vil ikke kose. Leken kan fort gå over til brutal lugging og familien må alltid tilpasse planen til Siljes dagsform. Å få et barn med autisme er en utfordring. Det er heller ikke lett å være søsken i en slik situasjon. Forfatteren bruker egne dagbøker og erfaringer til å fortelle hvordan det kan være. Hun forteller om å komme hjem fra skolen til et hus fullt av tilretteleggere som skal lære søsteren å gå på do. Det er møter med uvettig folk som stirrer og det er sorgen over manglende entusiasme fra andre over Siljes framskritt. En tankevekkende og lett tilgjengelig bok om barn som er annerledes og om å se også søsken som pårørende.

 

Og så har jeg juksa litt på forhånd og lest en bok jeg synes jeg ble mye klokere av, før jeg begynte med prosjektet. Men denne ble jeg så begeistret for at jeg tar den med her likevel:

 

Timothy Snyder: 20 ting vi kan lære av det 20. århundre

Det er ikke så ofte man leser en bok og tenker «denne er viktig». Men boka til Snyder om hva vi kan lære av historien for å møte negative trender i nå-tid og framtid, er en sånn bok. Påvirket av valget av Trump som president lanseres 20 ting vi må passe på, fra fake news og «oss og dem»-retorikk til unntaksbegrunnelser for å endre lover som svekker rettigheter. Korte kapitler trekker linjer fra Hitler og Stalin til dagens trusler mot demokratiet. Snyder viser ikke bare til hva vi bør bekymre oss over, men gir også råd om bevissthet og veivalg. Jeg synes den var så god at den allerede er gitt som gave til en rekke folk - og flere kommer til å få den. Rett og slett en bok som vekker både tanker og handlingsvilje.

 

Fortsettelse følger! Tar gjerne imot lesetips!

4 kommentarer til “Sommerplan: Lese smarte bøker og bli klokere (Prosjekt #påfyll del I)

 1. Tove Strand

  Du forteller slik at jeg får lyst til å følge eksemplet ditt !
  Har så langt lest to av de fire 😊

  Svar
  1. minag

   Synes boka om stordata, Everybody lies, også var veldig interessant. Anbefales!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *