Hopp til innhold

Påfyll? Underholdning? Nye tanker? 8 boktips for leselyst.

Noen ganger trenger vi bøker som fanger all oppmerksomhet og gir pause fra resten av livet og noen ganger trenger vi bøker som setter igang nye tanker. Her er noen tips for ulike behov.

Nick Hornby: State of the Union

Er kjærligheten deres en billig penn eller en nøkkel? Det vil si noe du lever greit med å miste eller noe du leter etter for å finne igjen? Hver uke møtes Tom og Louise på puben over gata der ekteskapsrådgiveren deres holder til. De stiller hverandre små og store spørsmål og legger strategier for den kommende terapitimen. I korte glimt fra disse møtene, forteller Hornby historien om opp-og nedturer i samliv og ekteskap. Utgangspunktet er krevende, med krise, utroskap og utflytting, men Hornby klarer å få fram både humor og varme i møtene over et glass øl og en hvitvin før møtet med terapeuten Carol står for tur. 

Kaveh Rashidi: Kanskje du er frisk?

Hver fjerde lege oppgir at de har skrevet ut resepter, iverksatt behandling eller sendt pasienten videre til spesialist uten å ha tro på at det vil hjelpe - og med bekymring for at det kan gjøre vondt verre. Internasjonalt pågår nå en kampanje mot unødvendig legebehandling og medisinering. Rashidis bok kan leses som en støtteappell til denne kampanjen - og som en egen aksjon mot unødvendig bekymring. I boka møter vi en rekke pasienthistorier som illustrerer dilemmaer, som de som har lest seg opp på Google og har en ønskeliste for tester og prøver, til de som satser på alternativ medisin, uten å vite at det også kan være farlig. For eksempel kan urtemedisiner svekke effekten av sentrale reseptmedisiner. Dette er en lettlest og opplysende bok som gjør at vi blir litt bedre til å forstå medieoppslagene om helse, blir litt mer skeptiske til alternative løsninger, forhåpentligvis smartere pasienter som stiller bedre spørsmål og helst at vi lever med mindre bekymring for helsa vår. Det kan faktisk hende den er ok. 

Denise Rudberg: Det första chifferet

Etter åtte bøker om drap og annen krim i Stockholms overklasse, har Denise Rudberg gått videre til nytt prosjekt: En serie om kvinnelige kodeknekkere i Sverige under annen verdenskrig. Målet er å få fram informasjon som kan sikre nasjonens nøytralitet og hindre at landet dras med i krigen. Hun bygger opp et interessant persongalleri med hushjelpen Signe fra bygda, flyktningen Iris fra Estland og overklassejenta Elisabeth. Som i tidligere bøker gir Rudberg god plass både til relasjoner og mat, ved siden av handlingen som driver historien framover. Boken bygger opp spenningen godt - men svarene kommer først i neste bok som er lovet våren 2020..

Ellen Rømming: De ufullendte

Begge søstre har et musikalsk talent, men bare en blir sett og satset på. Begge trenger foreldrene sine, også i voksenlivet, men ingen får dekket det behovet slik de ønsker. Begge søstre er svært glade i hverandre, men forholdet er helt uten balanse i relasjon. Den ene ringer, den andre kommer. Det er aldri omvendt. Ellen Rømming har i sin debutroman skrevet en historie om den komplekse kjærligheten som kan finnes i en familie, der noe har en historie bak og noe bare er sånn, selv om man skulle ønske det var annerledes. 

Kiran Millwood Hargrave: The Mercies

En storm tar livet av nesten alle voksne menn i det lille øysamfunnet i Vardø tidlig på 1600-tallet. Maren mister både faren, broren og forloveden sin i stormen. Kvinnene må overta ansvar både for reindrift og fiske, selv om presten ser på med skeptisk blikk. Så sender danskekongen sine folk nordover, for å bekjempe hekseri og overtro. Absalon Cornet kommer helt fra Skottland, etter å ha imponert kongen med forfølgelsen av hekser der.  På veien stopper han i Bergen og gifter seg med Ursa, datteren av en handelsmann, som reiser ganske uforberedt til møtet med natur og folk der nord. Kampen for den kristne troen er nådeløs. Samiske sjamaner brennes på bålet. Det samme skjer med selvstendige kvinner som ikke følger alle regler.  En sterk fortelling fra vår egen historie. 

Alex Michaelides: Den tause pasienten 

Hvorfor drepte den anerkjente kunstneren Alicia Berenson mannen sin? Siden arrestasjonen har hun ikke sagt et ord, kun malt et bilde med en påskrift fra en gresk tragedie, Alcestis. Den engasjerte terapeuten Theo Faber følger saken tett og velger å søke en stilling på institusjonen der hun er innlagt. Målet er å være den som sikrer det faglige gjennombruddet som får henne til å snakke igjen. Historien hopper fram og tilbake i tid, med blikk inn i både Alicia og Theo sine liv. Terapeuten nøyer seg ikke med innsats på jobb, men driver også oppsøkende virksomhet og møter nøkkelpersoner som kan bidra med biter til gåten Alicia. Den greske prinsessen Alcestis tok sin manns plass da han var dømt til døden. Hvorfor maler Alicia seg inn i denne historien? Michaelidis har fått ovasjoner og terningkast seks på thrilleren sin. Det er fortjent.

Nina Lykke: Full spredning

Livet har bestått av krevende og masete pasienter, kvelder med for mye vin og tv-serier og en legemann som bare vil trene. Nå er livet fortsatt masete pasienter som ofte kommer uten grunn eller vilje til å bidra til egen helse. Men sofaen er byttet ut med en stol å sove i og vinen er borte. Elin har tilstått utroskapen med ungdomskjæresten og bor for tiden på legekontoret der hun jobber. Et innkjøpt skjellet, som er gitt navnet Tore, er en løpende samtalepartner gjennom dagene. Boken kan leses som en samfunnskritikk av et helsevesen uten evne til å sette grenser, men er kanskje først og fremst en beskrivelse av et enkeltmenneske i livskrise der både små og store valg får konsekvenser.  

Emilie Schlepp: Merket for livet

Statsadvokat Jana Berzelius har bokstavene til en gresk dødsgudinne i nakken, kan skru av følelsene sine og har evnen til å drepe uten å føle anger. Hun vet ikke noe om historien sin før hun fylte ni år, men et barnespeil i en container med døde flyktninger vekker noen glemte minner.  Når en leder i Migrasjonsverket blir funnet drept, leder hun etterforskningen. Det dukker opp flere lik og flere historier som flettes sammen på snedig vis. Politietterforskerne jakter på flere mordere, mens Berzelius også jakter på sin egen historie. Schlepp skriver drivende og lager spennende vrier som vikles sammen til en løsning som gir mening. 

1 kommentar til “Påfyll? Underholdning? Nye tanker? 8 boktips for leselyst.

  1. Rakel

    Tusen takk for flotte tips!
    Har lest et av dem, Full spredning og Den tause pasienten. Likte begge veldig godt, særlig tvisten i den siste.
    Håper ferien var fin og at det er bra med dere alle. Klem

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *