Hopp til innhold

På jakt etter inspirasjon? Hent tips fra de beste

Inspirasjon til bedre taler kan dukke opp mange steder, som på en konferanse om bevaring av regnskog. Foto: Kleber Varejão Filho/Unsplash

De færreste av oss kan holde en tale som Malala, Obama eller ekspertene på TED-talks. Men vi kan inspireres av de gode og låne noen av triksene deres. 

Vi kan beundre gode talere og ønske å være like gode som dem, men å kopiere favorittene blir sjelden en god løsning. Ofte er det store talene og talemåtene litt for store for de talene de fleste av oss holder, som presentasjon av et prosjek for kollegaene, temaforedrag eller innlegg på årsmøtet. Men det vi kan gjøre er å observere de gode og se hva de faktisk gjør. Det gir inspirasjon og ideer.

I forrige uke så jeg en dame som imponerte meg og som jeg kan lære av. Hun heter Francis Seymour og er en av verdens fremste eksperter på regnskog. På Oslo Tropical Forest Forum, som ble arrangert i forrige uke, var hun konferansier - og perfekt i rollen.

For det første kjenner hun til alt og alle på feltet. Slik kunne hun ta med seg faglig tyngde inn i oppdraget.

For det andre evnet hun å skape liv og latter på en konferanse om et tema som langt fra er morsomt, nemlig verdens avskoging og klimakrisen som følger om vi ikke lykkes med å stoppe den. Å lykkes med det er viktig. Om folk får le litt, så åpner de seg lettere for resten av budskapet også. (Se blogg om verdien av å få folk til å le.)

Så hva var det Seymour gjorde? Det var minst tre ting å hente fra denne seansen:

I. Trakk inn publikum

Å stille spørsmål til de i salen er en god måte å få oppmerksomheten på. Alle føler at de må følge med og ser derfor opp fra små og større skjermer. Det skaper dessuten gjerne god stemning og engasjerer.

Seymours triks var å vise til at det var mange gjengangere på disse samlingene. Det er fjerde gang det blir arrangert et slikt skogforum, så hun ba folk reise seg opp, gruppe for gruppe, etter hvor mange ganger de hadde vært der:

Her for første gang? Snakk med de ved siden av dere og lær hvordan dere kan få best mulig utbytte av disse dagene!

Vært her 1-2 ganger? I Norge er det en skikk å si «takk for sist» når man møtes igjen. Kan alle bli med å si det i kor? «Takk for sist».

(Dette var en engelsktalende forsamling, så å si noe på norsk var nok litt eksotisk for mange.)

Vært med alle gangene? Vi som er i den gruppa må begynne å vurdere klimaavtrykket vårt!

Brukte gode bilder

Å høre på ren fagprat kan bli litt tørt. Vi lytter dessuten bedre om vi får noen bilder å koble til det som sies. Ved å lage sammenligninger som folk kan forholde seg til, evner vi å oversette fagpraten til noe vi skjønner og husker. Dessuten kan ting ofte fortelles med færre ord på den måten.

Et viktig tema på regnskogkonferansen var naturlig nok at vi ikke har lyktes med å stoppe avskogingen - og at om vi ikke lykkes med det, vil klimaproblemene øke.

For å fortelle om denne kampen bruke Seymour bildet av en brann:

Det kjennes som vi er satt til å slukke en kjempebrann med bøtter og skjeer, når det vi hadde trengt var mye mer mannskap og utstyr. Og mens vi prøver å slukke er det noen som står og heller bensin på bålet. 

Slik kunne hun på en effektiv måte fortelle om for få aktører og for små ressurser på «de godes» lag og problemet med «bad guys» på den andre siden.

Fortalte historier

Som jeg har skrevet om før, er det lurt å bruke historier. (Se Slik lykkes du med talen: Fortell historier) Det var Seymour tydeligvis klar over, for hun viste til at på forrige samling hadde hun snakket om moren og faren sin. Denne gangen var det broren som sto for tur.

Han jobber som anestesilege og hun hadde snakket med han om hva som var viktig i denne jobben. Broren svarte at det var tre ting som er viktig:

  • Timing - rett medisin til rett tid - og med blikk for hva ellers som skjer i rommet
  • Kontroller lokal smerte - det må håndteres uavhengig av den generelle oppvåkningen
  • Det aller verste som kan skje er bevissthet ved lammelser

Denne listen overførte hun til kampen for regnskogen:

  • Rett virkemiddel til rett tid - og med blikk for hva som skjer rundt
  • Forstå at det kan være lokale konsekvenser som må håndteres, i tillegg til det store bildet
  • Vi kan ikke be folk om å være bekymret uten å gi dem virkemidler til å handle - vi må ikke ha bevissthet og handlingslammelse!

Det som kunne blitt en preken som liknet mange andre innlegg om at innsats for regnskog er viktig, ble isteden en personlig historie med humor og engasjement, og samme konklusjon som standardinnlegget ville hatt.

Med den store forskjellen: Denne ble lyttet til.

Se, lytt og finn inspirasjon

Å lære av de gode handler ikke om å låne setningene deres, men om å se på hva de gjør og hente inspirasjon. Neste gang du lytter og tenker «dette var bra», så prøv å lytt etter og se etter hva det er du liker ved det hun eller han gjør. Så tar du med deg det som inspirasjon og lager din egen versjon.

1 kommentar til “På jakt etter inspirasjon? Hent tips fra de beste

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *