Hopp til innhold

Nyttårsforsett 2021: Bli virkelig god på digitale møter

Foto: Yasmina H / Unsplash

Å spå om framtiden er alltid vanskelig, men er vel rimelig trygt å si at digitale møter vil være med oss inn i 2021. Nå som disse møteplassene er den nye hverdagen, ikke unntakstilstand, er det på tide å sikre deg at du mestrer arenaen. Her er noen tips.

Tegneserien Lunch kåret «mute» til årets ord. Ulike versjoner av «kan alle mute?» eller «du er muta» er vel noe av det vi har sagt hyppigst til hverandre i digitale møter i 2020. Vi kan fortsatt smile jovialt av at det skjer, siden det skjer oss alle. Men egentlig bør vi ha såpass mye mengdetrening nå at  vi snart bør få til dette med å skru av og på lyd.

På samme måte som vi bør få orden på de andre tingene som bidrar til å forstyrre eller forbedre et digitalt møte.

Kanskje det er en ide med noen egne nyttårsforsetter for nettopp innsatsen på digitale møter? Noen forslag:

1. Ikke still på møte uten hals

Riktignok er det en myte at 93 prosent av kommunikasjonen er ikke-verbal, men visuell framtoning betyr noe. Om du sitter med skjermen slik at utsnittet de andre ser blir bare hake og toppen av hodet, eventuelt med visning av litt tak, gir det et uprofesjonelt uttrykt. 

Det er flere ting å passe på for å se ok ut på digitalt møte, fra det helt grunnleggende med å se ut som du er ren og gredd til å ha orden på lys og vinkel. Mange har skjermen slik at det blir nedefra blikk, dvs rett opp i neseborene. Få av oss kommer godt ut av den vrien.

Ha som mål å stille skjermen slik at du vises forfra og at du i det minste har med halsen. Da slipper du å miste oppmerksomhet om innhold i budskapet ditt fordi utsnittet av deg er pussig og forstyrrende. Det løses best ved å sette noen puslespillesker eller større bøker under den bærbare pcn, slik at du får litt høyde på den.

Mange er også glad i uskarp bakgrunn eller bruk av  bilde som bakgrunn. Det kan fungere, men gir en risiko for at hodet ditt innimellom mister en bit her og der i visningen. De fleste proffe dropper derfor slike effekter. Vurder om rommet bak deg virkelig er så ille at det må skjules eller om du kan få til en rolig bakgrunnsvisning ved å vri litt på deg og skjermen, slik at hele hodet ditt er med hele tiden.

2. Ha plass til å gestikulere

Enda bedre enn det er å bare ha med hodet og halsen er det om du har plass til å få med hele overkroppen. Det vil si at du setter deg litt lengre unna kameraet. Aller best er det å få et utsnitt der du også kan få plass til å gestikulere med hendene. Mye forskning viser at mennesker som også kommuniserer med hendene framstår både mer engasjerende og mer overbevisende. Her er det forskjell på roller i møtet, om du skal lede eller presentere noe, eller om du bare skal lytte. Om rollen din er å lytte, er det greit med et mindre bildeutsnitt.

Obs: Når du gestikulerer, pass på å holde hendene nær kroppen. Kommer de nær kameraet blir det mer truende enn energisk for de som ser på.

3. Inviter til engasjement

Noe av det mest krevende med digitale møter er at mange blir veldig passive møtedeltakere. Studier viser at halvparten av deltakerne i slike møter gjerne driver med helt andre ting enn å følge med, som å sjekke e-post, løse andre oppgaver eller hente seg noe å spise. Med lyd og bilde av er det heller ingen som kan se om de er oppmerksomme tilhørere eller om de sjekker ut ukas tilbud på ark.no

Altfor mange møter består av svarte ruter framfor video av deltakere og en stille chatkanal som kun våkner til liv om noen melder om teknisk feil.

Hva kan vi gjøre med det? Noen forslag:

  • Oppfordre folk til å ha på kamera. Gjort på en hyggelig måte, synes de fleste at det er ok.
  • Bruk chatten aktivt om du leder møtet. Be folk stille spørsmål der eller legg ut spørsmål selv og be deltakerne svare. 
  • Vær et forbilde som møtedeltaker og kom med positive kommentarer og spørsmål til andre i chatten, gjerne med tagging, som «Takk for godt innlegg @tarjei Kan du dele lenke til tallene du nevnte?» Da er det lettere for andre å følge på med egne kommentarer også.

4. Iverksett plan b raskt 

Teknologi kan svikte.  Selv om du har testet videoen, quizen eller presentasjonen kan det bli tull. Gitt lavere møtekondis på digitale møter er veien veldig kort videre til Facebook eller innboksen dersom det blir ventetid. Den sjansen kan vi ikke ta.

Virker det ikke med en gang, så iverksatt plan b raskt. Det vil si at du må ha høy beredskap for å si det du skal si uten støtte av en film eller av plansjer.

Den kreative vrien med en quiz underveis er morsom når den virker, men når den ikke gjør det på de to første forsøkene, må du la den gå. Og ikke bruk tid på å snakke om hva folk her går glipp av, for det er det bare du som bryr deg om. Tenk heller på at «the show must go on».

5. Hold energien oppe

Ha jevnlige skifter i møtet. Bytt form eller tema, som ved å be om innspill muntlig eller i chat, eller send ordet videre, slik at det blir viktig å følge med for å unngå å bli avslørt eller for ikke å gå glipp av noe sentralt. 

Som møteleder eller innleder er det et ekstra ansvar å være inspirerende og motiverende. Det er krevende å fyre på med energi eller prøve å være morsom med blikket inn i en skjerm og uten noen respons, men det er nødvendig for å holde interesse og engasjement oppe hos tilhørere.

Sats på å nå teamstoppen i 2021! Lykke til!   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *