Hopp til innhold

Et minutt til å overbevise. Hva gjør du?

Foto: NRK

For en måned siden ga NRK partilederne et minutt hver til en siste appell til velgerne før valgdagen. Brukte de tiden godt?

Avslutningen er siste mulighet til å hamre inn budskapet, enten det er siste ordet i en tale eller sluttappellen i en debatt. I den siste partilederdebatten på NRK fikk partilederne ett minutt hver til å se velgerne inn i øynene, via kameraet, og si noe velvalgt som skulle overbevise velgerne om å gi sin stemme til akkurat deres parti.

Men brukte de minuttet sitt godt?

Det finnes flere metoder for en god slutt. Noen av de vanligste rådene er å bruke en av disse:

Handlingsoppfordring: I en valgappell vil handlingsoppfordringen nettopp være «stem på mitt parti», men også i andre taler vil det ofte passe å oppfordre til handling. Om du ikke ønsker å endre noe, få folk til å gjøre noe eller forandre oppfatning, hva var da poenget med å holde talen? Vurder også ”du” eller ”vi”. Hvem er det som skal gjøre dette? ”Du” er vanskeligere å vri seg unna.

Historie: Har du brukt en historie eller et eksempel tidligere? Er det mulig å hente den opp igjen? Eller fortell en kort historie som illustrerer de poengene du vil skal huskes.

Spørsmål: Et retorisk spørsmål kan også være en avslutning som får tilhørerne til å tenke etter. Særlig om det kobles til en handlingsoppfordring. Som ”hvilket valg vil du gjøre? Vil du ha xx, så må du xx.»

Kontrast: Kontrasten tydeliggjør nettopp valgene mellom ulike handlingsalternativer. ”Vi kan få xx eller vi kan få xx.”

Gjentak: Finn et ord eller en frase og lag en slutt med en rytme basert på gjentak.

Brevet til Hareide

«Jeg fikk et brev fra Katinka», fortalte Krf-leder Knut Arild Hareide. Slik skilte han seg fra de andre partilederne med en historie. Det gjør at appellen fort gjør større inntrykk enn kollegaenes oppramsinger. Historien er også veldig godt valgt, fordi den handler om en som ikke er enig med Krf i alt, men enig i det viktigste. Det etterlatte budskapet blir nettopp at det går fint an å velge Krf selv om du ikke er så opptatt av K`en i KRLE.

Det er vanskelig å telle opp hvor god en tale er, men oversikten gir et bilde av i hvilken grad de har brukt teknikker som virker godt for å nå fram og for å feste et budskap. Uten en struktur blir appellen lett bare ord i en strøm, ikke noe som når fram.

Her er en oversikt over teknikker brukt i sluttappellene i partilederdebatten:

Appellene fra NRKs tv-debatt kan du lese her.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *