
Det er den tiden av året. Det regner og er mørkt ute og vi er helst inne. Aller helst med en god bok å lese i.
Om sommeren må det være lett. Særlig i starten av ferien og særlig når sola skinner. Da trengs det rosabøker med damer bakfra og engelske gods og gjerne en svensk krim eller to. Om høsten kan det godt være bøker som både krever litt mer å lese - og som av den grunn også gir litt mer.
Denne høsten har jeg lest en del, og her er noen av de jeg har både lest og likt:




Yiyun Li: Tusen års inderlig bønn
Jeg tror aldri jeg vil forstå Kina. Samme hvor mange bøker jeg leser om keisere, Mao eller nåtid, vil jeg aldri forstå dette fascinerende, mektige og brutale landet. Men jeg liker bøkene som gir noen glimt av innsikt. Novellesamlingen til Li er nettopp det. Mao er død og kineserne skal finne sin nye plass i det moderne Kina. Gjennom en rekke korte historier fortelles det om søken etter en ny tro etter Mao, sosialt fall, nødvendighetsekteskap, homofili og liv som er slik at døden kan være en vits, om den fortelles på den rette måten. En annerledes og fin novellesamling.
Sayaka Murata: Døgnåpent
Keiko skjønner ikke de sosiale reglene alle andre ser ut til å skjønne. På skolen er det noen gutter som slåss og alle de andre roper at de må stoppes. Hun henter en spade og slår ned den ene, og har dermed løst det alle de andre bare roper om. Så viser det seg at alle mente at det var feil ting å gjøre. Slik er det igjen og igjen. Løsningen blir å kopiere de andre. Om hun bare finner ut av reglene og kan herme etter de andre, blir det lettere. I døgnkiosken er det regler for alt. Der er hun hjemme.
Men Keiko skjønner at for familie og venner er visst ikke valget om å være timesvakt i kiosken riktig heller. Murata har skrevet en tankevekkende roman om alle de reglene vi lager og presset til å velge likt som de andre. Det er noe med de japanske romanene. Likte du Herr Nakanos forretning for avlagte gjenstander, Merkelig vær i Tokyo eller Before the coffe gets cold, vil du antagelig like denne også.
Tom Egeland: Kongen
En finansmann har satt det meste på spill og opererer i det som i beste fall er gråsone. Så kidnappes kona og datteren. Det er starten på noen døgn med frykt og jakt på årsak og kidnappere, men også sjelegranskning og spørsmål om livsvalg. Egeland vet jo alt om å levere spenningshistorier man ikke kan legge fra seg, og det lykkes han med også her. Handlingen suser avgårde, plottet er avansert, men mulig å følge og persongalleriet består av sammensatte mennesker som man faktisk engasjerer seg i skjebnen til. (Dette er også krimboken som ble realitetstestet. Sjekk her.)
Isabel Allende: Over havet
Ved spanskekrigens slutt var det tusenvis av flyktninger som rømte landet for å slippe unna hevnaksjonene fra fascistene som hadde vunnet. Den chilenske dikteren og diplomaten Pablo Neruda fikk i oppdrag å skaffe en båt og fylle denne med flyktninger som skulle fraktes til Chile. Legen Victor mistet broren sin i krigen. Han har lovt å passe på brorens gravide forlovede Roser. For å komme med båten må de gifte seg. Slik begynner de et nytt liv sammen på den andre siden av havet, i et land som noen år senere skal oppleve den samme trusselen som den de rømte fra. Allende har hatt noen svært svake romaner de siste årene, men her er hun tilbake i form og med det emnet hun er aller best på, chilensk historie.
Gulraiz Sharif: Hør her'a!
Mahmoud bor en i blokk i Groruddalen. Alle vet alt om alle og alle snakker. Når det blir sommer er planen å henge i området med kameraten Arif. Så kommer onkelen på besøk fra Pakistan, og Mahmoud blir turguiden som viser fram Oslo til en nyfrelst norgesvenn. Det meste er greit, til lillebroren Ali forteller at han føler seg som jente. For faren som har slitt og strevd med å passe inn, er det en utfordrende beskjed å få. Sharif har egentlig ment å skrive en ungdomsbok, men denne er høyst leservennlig for voksne. Språket er rått og tidvis ganske drøyt, men det er masse humor og noen utrolig gode observasjoner både av det å ha innvandrerbakgrunn og av nordmenn som vil på hytta og sitte på utedo eller som bare snakker om været.
Liv Constantine: Den neste Mrs Parrish
Amber synes hun fortjener bedre og hun har en plan: Hun skal bli den neste Mrs Parrish. At det allerede finnes en Mrs Parrish og noen små Parrishdøtre er ikke et hinder, kun en utfordring. Med en slu strategi blir hun Daphne Parrish sin nye bestevenn og mannen, Jackson Parrish sin nye assistent. Hun har full kontroll. Tror hun. En snedig roman, omtalt som spenningsroman, som bidrar med god underholdning og et engasjerende plot.
Linn Strømsborg: Aldri, aldri, aldri
Hun vil ikke ha barn. Det er et valg som er ganske lett å ta før alle andre får barn, og vanskeligere når den store kjærligheten ønsker seg barn så sterkt at han ikke vet om han kan bli. Både frivillig og ufrivillig barnløshet er såre temaer og Strømsborg beskriver så godt møtene med andre forventninger og presset i et så barneorientert samfunn som vårt. Ønsket om å ikke ha det ansvaret og de bindingene barn gir, møter liten forståelse. For hovedpersonen kommer de ulike livene de ulike valgene gir veldig tett på når bestevennene får sitt første barn. Livene som var så tett sammenvevd, skiller seg. Litt ensidig blir de mange beskrivelsene av slitet og strevet med å være foreldre, lykken og gleden får lite plass. Men det er kanskje greit i en bok som dette.
Janne Stigen Drangsholt: Fra Shakespeare til Knausgård
Det finnes en del bøker jeg burde ha lest som jeg aldri kommer til å lese. Med hjelp av denne kan jeg nå bløffe meg gjennom samtaler om 66 av de bøkene som er på «bør ha lest»-lista. Drangsholt er kjent for sine suveren bokoppsummeringer på NRK radio, der hun sammenfatter kjente bøker på fire minutter. I boken er servicenivået enda høyere, med bokoppsummeringer på en setning for de som vil ha det virkelig effektivt og med en side eller to med tilleggspoeng, for de som også ønsker å imponere i samtalen. Antatt egnet målgruppe for de litterære poengene er også med her. Dette er rett og slett genialt. Som Fosses Noken kjem til å kome oppsummert: "Nevrotisk ektepar bekymrer seg for at noen skal komme. En mann kommer". Eller Et dukkehjem: "Julefeiring går til helvete".
Tilbaketråkk: Bøker jeg vil gi bort til jul i år - Ord i bruk