Hopp til innhold

Led publikums oppmerksomhet mot poenget ditt, ikke mot småfeil

 

På tross av testing blir det ofte tull med filmvisning. Husk at de som ser på ikke vet hva de går glipp av. (Faksimile fra Actis facebookside )

Av og til blir ikke ting helt som vi hadde tenkt når vi skal holde en presentasjon. Men det vet jo ikke de som hører på. I hvert fall ikke med mindre du gjør dem oppmerksom på det.

At det av og til skjer uforutsette ting når vi skal holde et foredrag. Det har du ikke kontroll på, men du kan velge hva du gjør når det skjer. For publikum er det nettopp det som avgjør opplevelsen.

Problemet er ikke problemet

Problemet er nemlig ofte ikke problemet, men håndteringen. Med mindre hele presentasjonen din står og faller på visning av en figur eller en film, er det sjelden noen stor krise at du ikke får vist det.

De som hører på og ser på aner jo ikke hva de går glipp av om det mangler en plansje eller en videosnutt, så for dem er det ikke et problem. Det blir det først om du gjør mye ut av det som ikke virket.

Som når det blir trøbbel med visning av filmsnutt, som det jo veldig ofte blir. De gode glatter over og går videre i foredraget. De andre setter himmel og jord i bevegelse for å få det til, slik at alle mister tråden i det som er sagt og opplever at tiden deres kastes bort mens noen strever med teknikken. Det er lov å gi det et forsøk, men når dette begynner å ta tid faller publikum ut av det hele og oppbyggingen som er gjort før i foredraget forvitrer.

 Gå videre og dropp klagingen

Foto: Carlos Muza (Unsplash)

 Alle kan oppleve at planen for foredraget glipper litt eller mye. Nylig holdt jeg et for eksempel foredrag der jeg i siste liten la inn en ny plansje i power pointen og byttet på rekkefølgen. Dessverre glemte jeg å videresende oppdatert versjon, slik at forrige utgave lå på presentasjons-pcn. Det gjorde meg litt forvirret mens jeg snakket, og krevde litt ekstra blaing i presentasjonen, men jeg håper jeg klarte å begrense opplevelsen av surr.

Dette er en øvelse i seg selv for å holde gode taler: La det gå om noe blir feil. Ikke vis fram stavetabben til alle. Ikke pek ut glippen på power pointen. Antagelig vil ingen se dette om du ikke sier noe.

Skjer det noe uforutsett, så løs det, ikke snakk om det.

Klaging over glipper drar oppmerksomheten til det som er feil framfor det som er rett, nemlig poengene dine. Det er neppe det du ønsker.

 

(Videoen fra bildet på toppen kan du se her. Anbefales! Utrolig søte oterklipp: )

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *