Hopp til innhold

Har du leseplanen klar? Noen strategiske tips for feriebøkene

En god feriebok gir deg også ferie som leser. Den krever rett og slett ikke allverdens av deg, men lar deg reise lett. Har du planen klar for ferien?  

Feriebøker er noe for seg selv. De skiller seg fra de bøkene som fungerer en hustrig høstkveld med pledd på fanget og lesingen må avbrytes innimellom for påfyll av te eller kakao. En god feriebok gir deg også ferie som leser. Den krever rett og slett ikke allverdens av deg, men lar deg reise lett. Ihvertfall fram til du er så godt inne i feriemodus at du faktisk er mottagelig for å bruke hodet innimellom.

Her er noen innspill til feriebok-planen basert på noen av mine bokhyllefavoritter og funn.

For meg er det å ha god tid til å lese noe av det som virkelig gjør at det blir en god ferie. Derfor er det viktig å ha en god bunke med på ferie og ha bøker som dekker ulike behov. Det krever planlegging, på samme måte som resten av innholdet i feriekofferten, enten bøker skal bestilles på biblioteket, lastes ned eller kjøpes.

Strategien min er å starte med noe svært lett fordøyelig for å komme igang, deretter trappe opp gjennom dagene for å komme i virkelig godt lesemodus. Det kan til og med legges på noen litt tykkere og krevende utgaver etter hvert. Blir det dårlig vær, som det lett kan bli i en norsk sommerferie, kan det være greit å ha med seg noen regnværsbøker også.

Forslag til feriebøker:

Oppvarming

Første-boka må oppfylle to krav: Underholdning og god framdrift. Humør og smak avgjør hvor man skal starte, men krim eller rosabok (chicklit) er ofte gode veier inn til leserferien. For de som liker krim med bare litt krim i er Denise Rudbergs ”elegant crime”-serie perfekt. Det er vanligvis et til to drap som får bare sånn passe mye oppmerksomhet og ellers mye svensk overklasseliv, beskrivelse av god mat og innblikk i etterforskernes privatliv. Deilig lavterskel. Så langt finnes det seks bind i serien – tre av dem på norsk og i pocket.

Chicklit finnes i flere versjoner. Noen liker de med jente på landsbyen som drømmer om å starte bakeri og lykkes med det. En god sommerversjon av det er Emma Hambergs trilogi fra Rosenlund (eller Rosengädda) (Bare første bok på norsk foreløpig). Gode mennesker i dårlige situasjoner finner sammen og snur på livene sine, alt mens sola skinner. Varm romanserie på alle vis.

Jeg liker og de med litt mer fart og humor. Og da er Sophie Kinsella svaret. Som den siste: Mitt (ikke så) perfekte liv om Katie Brenner som er veldig vellykket på insta, men som strever med det meste i det virkelige livet, fra manglende framdrift i karriere til manglende kjæreste og sosialt liv. Av og til godt å lese komplett forutsigbare historier.

 

Myk overgang

På trinn to er vi kommet til bøker som framstår som kvalitet, men som fortsatt er veldig, veldig enkle. For eksempel Jeffrey Archers serie om Cliftonfamilien, som strekker seg over tiår og som forteller om Storbritannia og verdens historie gjennom hendelsene som berører familien. Det er politikk, business, kjærlighet, svik og hemmeligheter. Siste og syvende bind kom nettopp, så her er det mye bokglede som venter. Archer skriver slik at man blir revet med og hver bok ender nettopp slik at man må gyve løs på neste, så perfekt til ”binge”-lesing av hele serien!

I samme leia, dvs kioskroman fordekt som ordentlig roman: Julian Fellowes Belgravia. Alt det vi kjenner fra Downton Abbey fra 1800-tallets England om upstairs og downstairs og med intriger og drama, nå i bokform av en av forfatterne bak Downton.

Krimmen

På hytta hadde vi en komplett samling av Agatha Christie. Christies lukkede rom-løsninger og muligheten til å spekulere på hvem som er morderen har hatt sterk påvirkning på min krimsmak. Hans Olav Lahlum skriver fra en annen tid og sted enn Christie, men med samme rammer rundt sine intriger: Det er et begrenset sett aktører og det er begrenset i tid og rom og paret K2 og Patricia er interessante etterforskere. Spennende og sjarmerende.

En annen krimfavoritt er H.K Fauskanger med sin historiske krim. Den snedigste er den hvor han spinner videre på en setning fra en original Sherlock Holmes-roman om at Holmes og Watson er i Norge. I ”Skrinet” får vi nettopp fortellingen om saken Sherlock Holmes løste da han besøkte Norge i 1895. Med oppklaring av historien om St Sunniva som en bonus.

Lett tilgjengelig, men god

Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr er en nydelig og vond bok om krig og oppvekst og tilfeldigheter. Franske Marie-Laure er blind og bor sammen med faren sin, som jobber på museum og har fått i oppdrag å skjule en verdifull sten når okkupantene kommer. Tyske Werner vokser opp på barnehjem og viser et uvanlig talent for radioteknologi. Det gjør at han sendes på en av Tysklands spesialskoler for å utdanne barn til gode militære medhjelpere. Doerr hopper fram og tilbake med korte kapitler i tid og i geografi og skaper en spenning og et drama der bindeleddet er radiosignaler.

En morsom en 

Hvor ble du av, Bernadette? er en original roman. Bernadette var en berømt anerkjent arkitekt, men har nå blitt rammet av sosial angst, er bare hjemme og har ansatt en virtuell indisk assistent til å håndtere alle praktiske gjøremål og sin kontakt med omverden. Når datteren Bee vil feire sine gode eksamensresultat med en familietur til Antarktis skjer det: Bernadette forsvinner og Bee prøver å finne igjen sin mor. Det er både sårhet og utfordringer i boken, men den er samtidig en oase av kreativitet og humor, så den havnet på listen min over funn – det vil si bok som hyppig anbefales og som jevnlig gis bort i gave.

Se egen videosnutt om boken her.

 

Historisk

Min generelle holdning er at alt av Jan Ove Ekeberg bør leses. Hans trilogi ”I sverdets tid” om menneskene rundt kong Sverre og kampen mellom birkebeinere og baglere er strålende. Det samme er første bok i hans nye serie ”Den siste vikingkongen” om Harald Hardråde. Drivende, velskrevet og kunnskapsbasert tas vi med inn norsk middelalder og dramatikken i kampen om makten.

Djengis Khan, gutten som ble forlatt på steppen for å dø sammen med moren og brødrene, ble grunnlegger av et vår histories mektigste imperier. Ved hans død strakte imperiet seg fra Det kaspiske hav i vest til Stillehavet og det nordlige Kina i øst. Under hans etterkommere ble imperiet enda større. Vi vet ganske mye om Djengis Khan, han var nemlig opptatt av å skrive sin historie i samtid. Det er grunnlaget for Conn Igguldens romanserie i fem bind om Khanfamilien. Fantastiske bøker om en del av vår historie.

For sjel og sinn

Jan-Phillip Sendkers Kunsten å høre hjerteslag er en av de vakreste bøkene jeg har lest. Julias far, den vellykkede advokaten Tin Win, forsvinner fra hjemmet i New York. Det eneste sporet er et usendt kjærlighetsbrev til en kvinne i hjemlandet Burma. Julia drar for å lete og finner både et lands historie og sin fars historie.

Påfyll

Et eller annet sted ute i ferien kan det være godt å bruke hodet også – og finne noen bøker som kan bidra til det.

Denne er ikke ny, men fortsatt en bok jeg liker å anbefale: Malcolm Gladwell Outliers. ”Outliers”er fagtermen for unntak i statistikken. Gladwell har rett og slett sett på statistikk og finner en rekke nye forklaringer på fenomener, fra koblingen mellom autoritetskultur og flysikkerhet til uttak av hockeylaget og sommerferiens forskjellsskapende effekt. Første gang jeg leste den ble jeg rett og slett plagsom, fordi jeg synes hvert kapitel var så fascinerende at jeg måtte diskutere de med noen!

Nyere er boka North Korea confidential. Jeg har tidligere ment litt om hvilke bøker om Nord-Korea som bør leses, se blogg om det. Denne er på et vis fortsettelsen av disse, med et oppdatert bilde av hvordan landet ser ut etter den totale samfunnskollapsen sultkatastrofen på nittitallet førte til. Gjennom en rekke kilder beskrives dagens Nord-Korea, der mobiltelefoner og biler har fått plass, der minnepinner har slått hull på kontrollen med informasjon og der kapitalismen blomstrer i liten og stor skala, i sin særegne form.

 

Til regnværsdager

Til dagene der det er peis og ullpledd framfor solseng på plenen trengs det bøker som er virkelig gode. I en tidligere omtale har jeg skrevet om Alt jeg ikke husker av Jonas Hassen Khemiri. Samuel er død, men hvem var egentlig Samuel? Mange stemmer gir sammen biter av bildet.

En annen bok som er mer enn lesverdig er Synnøve Macoody Lund sin Personar du kanskje kjenner. Jeg-personen skal egentlig skrive om faren sin, barndomshelten og levemannen som ikke er seg selv lenger etter en hjerneblødning. I forsøket på å skrive om dette blander det seg inn flere andre historier om andre mennesker som alle handler om valg vi tar og ikke tar og som får styre livet. Bok med mange lag. Veldig lesverdig.

 Min plan

Oppvarming: Emma Hambergs Vårjakt i Rosengädda (tredje bind i serien)

Myk start: Jeffrey Archer This was a man (Bind syv i serien, kommer på norsk i september)

Krimmen: Malin Persson Giolito  Størst av alt (kåret til årets beste kriminalroman av Svenska deckareakademin – og visstnok helt fantastisk ifølge entusiastisk ansatt hos Pocketshop. På norsk i innbundet versjon nå.)

Lett tilgjengelig, men god: Eric-Emmanuel Schmitt Noas barn

En morsom en: Michael Palin Helt sant!

Historisk: Bjørn Andreas Bull-Hansen Jomsviking (nettopp fått sekser i Dagbla, så virker lovende!)

For sjel og sinn: Joan Carol Oates Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte

Påfyll: Alistair Campbell Winners and how they succeed

Til regnværsdager: Neil Gaiman Amerikanske guder

Hører gjerne fra deg om andre lesetips!

God ferie!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *