Hopp til innhold

Bøker som gir deg noe å tenke på #prosjektpåfyll del III

Jakten på bøker som gir innsikt og noe å tenke over fortsetter. Her er tre tips på bøker jeg synes innfridde forventninger om å sette igang nye tanker.

Trevor Noah: Born A Crime

Jeg tenkte at dette ville være en lettlest og morsom historie om veien fra Sør-Afrika til programlederstolen i et av USAs viktigste satireprogram, The Daily Show. Men Born A Crime er veldig langt ifra en eventyrhistorie, men en historie som gir et realistisk bilde av hvor tøft det er å være svart i Sør-Afrika - også etter apartheids fall. Mulighetene er fordelt etter farge, selv om lovene i teorien likestiller.

Trevor Noah blir født av en svart mor og en hvit far og var dermed et levende bevis på foreldrenes lovbrudd. Faren er fraværende, mens moren - og hennes tro på Gud og fysisk avstraffelse - er høyst nærværende. Noah skriver godt og lett om en tung virkelighet der vold og fattigdom rår - og der den verdenen de vokser opp i er så begrenset at det er vanskelig å drømme om noe annet.

Agnes Ravatn: Operasjon Sjøldisiplin

Det finnes mange selvhjelpsbøker der ute. Ravatn har lest en solid bunke av dem og konkludert med at de ikke virker. Derfor har hun skrevet sin egen, med råd som faktisk virker. Mens slike bøker lett kan bli litt for fulle av sjel og misjonering for den ene eller andre livsforandrende løsningen, har Ravatn gått til kjernen, nemlig hjernen.

Med god forankring i forskningen presenterer hun hvordan hjernen virker og hva som skal til for å a) få den på lag, for eksempel i jakten på et litt sunnere liv og b) hva som skal til for å lure den, for eksempel ved å utsette iverksettelse av epostsjekk eller henting av mer sjokolade slik at lysten glipper. Hun skriver lett og morsomt og bruker sine egne erfaringer med de ulike tiltakene. Jeg kommer neppe til å følge treningsrådet hennes (om å gi et bidrag til en organisasjon du ikke liker hver gang du dropper treningen), men er veldig inspirert av budskapet om at vi har en dose viljestyrke å ta av hver dag og da må vi rasjonere beslutningene våre for å bruke den klokt!


Mark Manson: Den edle kunsten å gi f**n

Budskapet til Manson kunne vært oppsummert i en Twittermelding: "Bry deg om det som er viktig og gi faen i resten." Sånn sett er de resterende litt over 200 sidene overflødige. Underveis i boken undret jeg også på hvordan denne trettiåringen med livserfaring begrenset til studentliv, blogging, backpacking og mye alkohol, dop og onenightstands, har fått selvtillit nok til å gi generelle råd til oss alle om hvordan livet bør forstås og leves.

Et og annet eksempel er hentet fra historie og forskning, men i all hovedsak er innsikt og råd hentet fra Manson selv. Men slik selvtillit får man kanskje av å skrive av en blogg som leses av millioner.

Når jeg likevel synes boka til slutt var verdt tidsbruken er det fordi han stiller noen gode spørsmål. Han peker på ansvaret vi har for eget liv. Uansett hva vi opplever, er det vi selv som har ansvaret for hvordan vi håndterer det. Kanskje litt enkelt, men det fikk meg til å tenke over hva jeg kan gjøre annerledes neste gang det blir vanskelig, uavhengig av årsak. Og Manson ber oss alle tenke over om vi har de rette måleparameterne for livet, om vi måler suksess og det gode livet med rett målestokk. Gjør vi det?

På jakt etter flere forslag til bøker som kan gi innsikt og inspirasjon? Tips fra #prosjektpåfyll del I og del II kan du lese her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *