Hopp til innhold

Bøker jeg vil gi bort til jul

Med mottoet «alle blir glad for bok» gikk årets julehandel veldig greit. Her er noen tips til årets julehandel, for de som vil gi bort harde pakker.

Første juledag er ikke det samme uten en ny bok (eller gjerne flere). Her er mine bokfavoritter til å legge under treet.

Med mottoet «alle blir glad for bok» gikk årets julehandel veldig greit. Jeg hadde laget en liste over hvem som skulle ha gave og en liste over hvilke bøker jeg hadde lyst til å gi bort. (Etter å ved et uhell ha gitt svogeren min en erotisk roman for noen år siden, har jeg sluttet å gi bort bøker jeg ikke har lest. Kun testet litteratur får passere). Så var det bare å matche gavemottakere med boklisten - og julenissejobben var gjort. Ihvertfall nesten. Har noen igjen da.

Her er noen boktips, om flere trenger råd til julehandelen:

Til den samfunnsinteresserte:

Hans Rosling: Factfulness

Hvordan står det egentlig til med verden? Mye bedre enn du tror, er det oppløftende budskapet fra Hans Rosling. Helseprofessor Rosling var en fantastisk formidler. Med denne boken om hvorfor vi stadig tar feil om tingenes tilstand og tror ting er verre enn de er, gir han sine lesere i oppdrag i å ta arven videre og gjøre det vi kan for en debatt basert på fakta. Factfullness handler nettopp om hva vi skal gjøre for å bryte tankemønstrene som gjør at vi tror fattigdom, krig og katastrofer øker, når vi på område etter område ser at det går rett vei. En intelligent, engasjerende og optimistisk bok. (Har kommet på norsk).

Til den som liker en bok som setter spor

Olaug Nilssens Tung tids tale sto på min egen ønskeliste i fjor og var den første boka jeg begynte på 1. juledag. Dette er en ærlig og sår fortelling om å få et barn med autisme. Nilssen skriver om sønnen Daniel, som var den store stoltheten. Hun var den mammaen som kunne skryte i barselgruppa og på lekeplassen av det begavede barnet. Nå er hun mammaen som lever hele livet sitt med alle typer forholdsregler for å hindre at Daniel skader seg selv eller andre. Det er slit og bekymring, det er kamp mot byråkrati og en uendelige sårhet i historien. Tung tids tale er rask å lese, men er en bok som sitter i lenge etter at den er lukket. (Nå også i pocket).

Til spenningssøkeren

Med en av verdens mestselgende forfattere og en tidligere president som forfattere, er forventningene svært høye til den politiske thrilleren Presidenten er savnet. Min mening? Den innfrir. Mens klokka tikker ubønnhørlig ned mot et ukjent startpunkt, jobber president Jonathan Duncan sammen med sitt politiske team, innhentede eksperter og internasjonale allierte for å stoppe cyberterrorangrepet som kan sende USA tilbake til før-teknologisk tid, til "the Dark Ages". Medrivende spenningsroman om en av vår tids store trusler. 

Til historieentusiasten

Historikerne er usikre på om jomsvikingene, vikingtidens leiesoldater, faktisk fantes eller om historien om krigerne som nektet å underlegge seg noen kongemakt er en myte. Jomsviking av Bjørn Andreas Bull-Hansen gir lyst til å tro på at de har eksistert, fordi historien er så fascinerende og velskrevet. Gjennom unggutten Torstein får vi være vitner til en av de mest spennende periodene i vår historie, med overgangen fra tiden der lederne styrte på "frie menns nåde" til den undertrykkende kongemakten og innføringen av den nye troen.

Til diktelskeren

Jeg har alltid likt de korteste diktene best. De som får sagt det hele med noen veldig få ord. Med enkle setninger og gode observasjoner vekker Trygve Skaug tanker og ofte gjenkjennelse. Perfekt til nattbordet for å avslutte kvelden med noe vakkert, noe sårt, noe morsomt eller noe klokt. Som: 

Du ser så mye i meg

som ikke finnes

hvis du ikke ser det

Til den engasjerte

Det er ikke så ofte man leser en bok og tenker «denne er viktig». Men boka til Snyder om hva vi kan lære av historien for å møte negative trender i nå-tid og framtid, er en sånn bok. Påvirket av valget av Trump som president lanseres 20 ting vi må passe på, fra fake news og «oss og dem»-retorikk til unntaksbegrunnelser for å endre lover som svekker rettigheter. Snyder viser oss hva vi bør bekymre oss over og gir råd om veivalg.

Jeg synes den var så god at den allerede er gitt som gave til en rekke folk - og flere kommer til å få den. Rett og slett en bok som vekker både tanker og handlingsvilje.

Til alle

Simon Strangers Leksikon om lys og skygge fikk nylig årets bokhandlerpris. Det var fortjent. Stranger har skrevet en usedvanlig og god bok. Med leksikonet som mal sporer han opp sin jødiske kones familiehistorie. Strangers utgangspunkt er det paradoksale faktum at familien på et tidspunkt bodde i huset der Rinnanbanden holdt til under annen verdenskrig. Med en kombinasjon av historisk kunnskap og menneskelig innsikt har dette blitt en unik bok om enkeltmennesker, en families skjebne og den større historien om hva krigen gjorde med oss. En bok alle bør lese. 

5 kommentarer til “Bøker jeg vil gi bort til jul

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *