Hopp til innhold

Bøker jeg vil gi bort til jul i år

De harde pakkene er alltid de beste. Først er de en glede å få. Så gir de timer med glede når de skal leses. På jakt etter julegavetips? Her er mine forslag til årets julebøker. 

Bøker som skal gis bort til jul skal være leservennlige. Å pakke inn den tykke dokumentaren man burde ha lest, men aldri har lyst til å sette igang med selv, er bare dårlig gjort. Den type dårlig samvittighet kan folk kjøpe til seg selv. En god julebok skal bidra til at de stille dagene kan fylles med innhold fra skrevne sider som gir spenning, underholdning, engasjement - og kanskje noen nye tanker. 

Den gode romanen

Celeste Ng: Alt jeg ikke sa

Amerikanske Ng er et funn. Så langt har hun skrevet to bøker, og begge bør leses. Hun lager historier som har så mange lag, at du ender med å se menneskene som er med på en helt annen måte på slutten enn på begynnelsen. Romanen begynner med det verste: Sekstenåringen Lydia som er savnet, og som så blir funnet druknet i innsjøen i nærheten. Derfra skrives historien, der de ulike livene som berøres av Lydias bortgang vises fram og åpnes for hverandre og leseren, side for side, hemmelighet for hemmelighet. En bok som er med deg lenge etterpå.  

Den viktige historien

Olaug Nilssen: Yt etter evne, få etter behov

Den siste boka fra Nilssen har fått ovasjoner fra anmelderne og nominasjon til Brageprisen. Det er høyst fortjent. Gjennom teaterforestillingen Stort stygt barn og boka Tung tids tale har hun sterkt og nært fortalt om det å være foreldre til et barn med autisme. I den nye romanen tar hun temaet videre, med å fortelle hvordan en slik situasjon preger en hel familie. Hva gjør vi og hvilke ulike roller tar vi? Denne gangen handler det om et barn med et stort oppfølgingsbehov, men tematikken kan overføres til mange situasjoner der kravene som stilles kan være mer enn vi kan bære, eller mer enn vi vil gi. En velskrevet og viktig bok. 

Den romanen som får deg til å le - og tenke

Gulraiz Sharif: Hør her'a! 

Mahmoud bor en i blokk i Groruddalen. Alle vet alt om alle og alle snakker. Det meste er greit i livet, til lillebroren Ali forteller at han føler seg som jente. For faren som har slitt og strevd med å passe inn, er det en utfordrende beskjed å få. Språket er rått og tidvis ganske drøyt, men det er masse humor  og noen utrolig gode observasjoner både av det å ha innvandrerbakgrunn og av nordmenn som bare snakker om været. Sharif har egentlig ment å skrive en ungdomsbok, men denne er høyst leservennlig for voksne. Tror jeg koste meg minst like mye med den som tolvåringen min. 


Den underholdende spenningsboka


Tom Egeland: Kongen

Av og til er målet ren underholdning. Til det formålet passer Tom Egelands siste perfekt. Det er full fart og spenning. Vi snakker finansmiljø, media og kriminelle nettverk, med kidnappinger og slu utpressing og utmanøvrering. Samtidig er det nok hinting og frampek til at du kan prøve deg på å gjette hvem som trekker i trådene, om du føler for å ikke bare bedrive komplett hjernehvile og bli underholdt, men være med litt. Egeland skriver alltid drivende, slik at neste side faktisk ikke kan vente. 

Den morsomme boka

Sarah Cooper: 100 Tricks to Appear Smart in Meetings 

I Norge er hun mest kjent for sine fantastiske Trumpimitasjoner på TikTok, der hun rett og slett bare har brukt presidentens egne utsagn og med mimikk fått fram hvor aldeles vanvittige de er. Men Cooper har drevet med mye før det tok av med Trumpvideoene. Hun har blant annet vært IT-konsulent hos firmaer som Google og stand-upkomiker. For noen år siden ga hun ut boka 100 Tricks to Appear Smart in Meetings. Gode komikere er ofte gode observatører og beskrivelsene av triksene som skal for å virke smart i møter viser nettopp at Cooper er akkurat det. Med et skarpt blikk og god humor deler hun raust av sine observasjoner fra møterommene. Det er gjenkjennelig og på samme måte som med Trumpvideoene blir det virkelige parodisk morsomt når Copper stiller opp forstørrelsesglasset sitt foran det hele. 

Boka som er ren hygge


Clare Pooley: Kjærlighetsprosjektet

Noen rosabøker er så sukkerspinnsøte at det blir for mye av det gode. Du vet, de om hun som har mistet troen på kjærligheten og drømmer om å åpne bakeri og med 100% sikkerhet finner kjærligheten og åpner baker. Denne er mye mer interessant. Med utgangspunktet i et mål om å være ærlig starter en kunster første kapitel i en bok som vandrer videre - og berører alle den møter på sin vei. Pooley har med noen fine personer i boka som gjør at ihvertfall jeg ble veldig engasjert. 

Den japanske tynne romanen. Den må også med

 Toshikazu Kawaguchi: Before the coffe gets cold

Tenk om du kunne reise tilbake i tid? På denne spesielle kafeen kan du det. Du kan kun møte mennesker som har vært på kafeen, framtiden kan ikke endres av dette møtet og det hele må være over før kaffen blir kald.  Ville du turt å ta sjansen på det? En fascinerende og kreativ roman.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *