Hopp til innhold

5 av de beste talene om likestilling og feminisme

Foto: Nicole Adams/ Unsplash

På fredag vil kvinnedagen markeres landet rundt. Til de som gleder seg og utålmodig venter på gode taler om likestilling og feminisme, har jeg samlet noen av de beste talene som allerede er holdt, for å forkorte ventetiden.

Emma Watson: Jeg er feminist

Skuespilleren, som er kjent som den smarte Hermine i Harry Potter, er også en meget oppegående person utenform filmlerret. Dette har hun vist i mange anledninger, blant annet da hun som FN-goodwillambassadør snakket om kvinner og likestilling.

Les hele talen her.

Chimamanda Ngozi: Vi burde alle være feminister

Foto: Nwabu2010/Wikimedia

Få taler blir trykt opp som bok etterpå. Det ble talen til Adichie. Den fortjener det. Jeg har gitt den bort til flere. Den nigerianske forfatteren bak suksesser som En halv gul sol og Americanah har en innsiktsfull tale om hvorfor hun har valgt å være feminist og hvorfor hun mener alle burde være det.

Se talen her.

Les hele talen her.

Julia Guillard: "The misogyni speech"

Foto: Wikimedia

Talen fra den australske statsministeren Julia Gillard til opposisjonlederen Tony Abbot som reaksjon på det hun oppfattet som sexisme og fordommer mot kvinner gikk viralt verden over. Den fikk til og med et eget navn, egen post på wikipedia og "misogony" ble oppdatert i ordboka: The misogyni speech.

Se talen her.

Les hele talen her.

Oprah Winfrey: Tiden er ute

Foto: Wikimedia

Golden Globetalen til Oprah Winfrey utløste umiddelbare forslag om at hun bør stille som presidentkandidat og satte igang storproduksjon av t-skjorter med talens budskap om at tiden er ute for menn som misbruker posisjonen sin og utsetter kvinner for seksuell trakassering.

Se talen her.

Les hele talen her.

Emmeline Pankhurst: Friheten eller døden

Emmeline Pankhurst (ca 1910) Foto: LSE Library, Flickr

Emmeline Pankhurst var en britisk politisk aktivist, en av grunnleggerne av kvinnebevegelsen i Storbritannia og leder av den britiske suffragettebevegelsen som hjalp kvinner til vinne retten til å stemme ved politiske valg i 1928. Talen "Friheten eller døden" ble holdt i USA, på et møte hos Connecticut Women's Suffrage Association i 1913. Talen er av flere regnet som en av de viktigste talene i det 20 århundret.

Les hele talen her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *