Hopp til innhold

Tips til gode barnebøker (som også er gøy for den som leser høyt)


Få ting er koseligere enn kveldsstund med høytlesning. Særlig når boka treffer både liten og stor.

Vi leser mye høyt hjemme. For at det faktisk skal være ålreit for alle, er jeg alltid på jakt etter bøker som også er morsom å lese for den voksne.

En del av bøkene fra egen oppvekst er lest, men jeg kjenner også på at gamle ikke alltid treffer neste generasjon. Noen ganger er det godt at det skjer ganske lite, som i Astrid Lindgrens Bakkebygrenda. Men noen ganger går det rett og slett for langsomt. Midt i bind fem av mormor og de åtte ungene måtte vi gi opp. Da vi leste Den hemmelige hagen nylig synes målgruppa den var helt topp, mens høytleseren synes det ble veldig lange naturbeskrivelser.

Utfordringen er å finne de gode barnebøkene. Du vet, de som tåler å bli lest mange ganger, med sjel, kreativitet og gjerne humor. Her er noen favoritter:

Den varme: Draumar

Lillesøster er redd for å sovne fordi hun frykter skumle drømmer. Men storebror forteller at drømmer også kan være gode. Han tar henne med på en fantastisk fantasireise. De drar til dyreparken der de redder sjiraffjenta, slik at hun kan være sammen med elgprinsen, de reiser til månen og møter Laika og Buzz, de baker fantastiske kaker og drar til havets bunn.

«Det er pysj og pute og eg og du. Og du er ikkje redd for å sova», sier storebror. Rett og slett en vakker bok for de små og trøtte.

Av: Gyrid Axe Øvsteng og Per Ragnar Møkleby

Den koselige: Emma og Isak

På et vis Bakkebygrenda for neste generasjon, med koselige hverdagsfortellinger om søskenparet Emma og Isak som bor på en gård. Det handler om Emmas begeistring for fotball og Isaks lengsel etter en hund - og mot slutten blir det faktisk full spenning og stort drama. Et funn av en bok for høytlesning til kvelds.

Sjarmerende og velskrevet bok som var så fin at jeg sendte e-post til forfatteren etterpå bare for å si at jeg håper hun vil skrive mer. 

Av: Helene Nagelhus

Den interessante: Elizabeth I

Jeg liker barnebøker som tar barn på alvor. Historieserien om dronninger som Elisabeth I, Katarina den store og Margrete I gjør nettopp det. Fortellingene er hentet fra den ekte historien, men får litt ekstra liv og farge av formidlerne Linn T. Sunne og tegner Jenny Jordahl. Fakta om de store og små ting blandes og gjør det tilgjengelig og interessant også for de litt yngre leserne. En fin inngang til å vekke interesse for historien og noen av dens imponerende kvinner.

Av: Linn T. Sunne

Den kloke: Håndbok for superhelter

Lisa må flytte og begynner på en ny skole, der hun ikke finner noen venner og mobbes av en guttegjeng. Biblioteket blir fluktrommet. Det er også der hun finner håndboka om hvordan man kan bli en superhelt. Bokserien om Lisa er en engasjerende historie i seg selv, med mer og mindre vellykkede helteforsøk og hemmeligheter, men også en historie som gir anledning til å snakke om mobbing og hvordan det kan hindres.

Av: Elias & Agnes Våhlund

Den morsomme: Lasse Majas Detektivbyrå

Mens alle har lest Detektivbyrå nr 2, oppdager jeg stadig at ikke alle kjenner til LasseMajas Detektivbyrå. Og det byrået er også verdt å merke seg. Lasse og Maja har sitt eget byrå og løser det meste av det mystiske som skjer i Valleby. Forfatteren har bygd opp et morsomt univers av personligheter som får ulike roller i bokserien, med den ganske hjelpeløse politimesteren som fast deltaker i alle historier.

Av: Martin Widmark

Den gamle (men like gode!): Tante Gummigutta

Hvis jeg skulle gjette på hvilken bok jeg har lest flest ganger, tror jeg det må være denne. Historien om den snille heksen tante Gummigutta fortsetter å begeistre. Det er noe eget med magien er knyttet til godteri. Tante Gummigitta har tryllet et helt hus av godteri, med marsipan på som tapet og trapp av knekk. Tvillingene Enern og Toern flytter inn i huset, som allerede bebos av røveren Rabaldus og Samuel Supperot (som bare kan si ord som begynner på s). Idyllen i sukkerhuset brytes av tvilsomme typer som den sjalu heksen Paprika og ikke minst av mesterspioenen Krakkmandel-Harry. Kan tante Gummigutta redde dagen med litt søt trylling?

Av: Carsten Strøm

God bok!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *