Hopp til innhold

Start talen med oppvarming eller kraftstart?

Foto: Pixabay

Du får aldri to sjanser til å gjøre et førsteinntrykk. Det er en regel for hele livet som også gjelder når du holder en tale. Å komme rett ut fra starten er avgjørende. 

Det finnes flere "skoler" for hvordan en tale skal begynne:

  • Oppvarming med småprat
    • Kraftstart

Tilhengerne av småprat argumenterer med at folk må få tid til å finne godstilllingen, ordne med tingene som ligger på bordet foran seg og bli vant til stemmen din først. Å si noe viktig og eller velformulert for tidlig er dermed bortkastet, fordi ingen hører etter enda. Men noen anledninger er ikke egnet for oppvarming, men krever litt mer kraft fra første linje.

Start med småprat

Det finnes flere grunnner for å småprate litt først:

Oppvarming: Småpraten kan være en intro til deg, slik at tilhørerne er litt mer kjent med deg når du skal begynne å snakke om det du skal snakke om.

Tid for tøys: Ikke alle temaer er egnet for å tøyse med underveis, samtidig som det å få folk til å smile eller humre litt er en veldig god ting i en tale. Litt selvironi eller annen humor i starten kan være en god løsning.

Hilsener til sted og folk: Alle elsker skryt. Av seg selv, arbeidsplassen sin, bygda si eller andre ting. Å starte med noen ord om at du er særlig glad for å være akkurat her, spesielt imponert over noe og synes det er hyggelig å møte igjen noen er både en god taleteknikk og god folkeskikk.

En siste småpratgrunn kan være å få bort ting som kan forstyrre. Jeg hørte om en foredragsholder med et stort arr i ansiktet. Han pleide å starte sine tale med å peke på arret og si "bilulykke. 1975".  Da var den saken oppklart og folk kunne rette nysgjerrigheten mot innhold isteden.

Store taler

Men noen taler bør framføres uten oppvarming. Taler om store temaer gir rom for store ord og kraftfull åpning. Trikset for å lykkes med dette er å tåle stillhet. Si den første store setningen eller setningene og la de få plass ved å lage en pause etterpå. (Jeg synes det fungerer godt å telle inni meg for å være sikker på at jeg lar det gå nok tid, siden tiden på talerstolen går mye fortere enn tiden i salen.)

Mange tror at kraftfulle taler må sies med kraftfull røst. Det er ikke nødvendigvis rett. Å senke stemmen kan være like effektivt som å heve den.

De første setningene blir spesielt viktige og må jobbes godt med. Det finnes mange innganger, men å bruke eksempler fra nyheter, historien eller statistikk kan ofte fungere godt. Man kan starte langt unna med store tall og utviklingstrekk eller veldig nære med en enkelthistorie eller personlig erfaring.

Valg av start et viktig. Rammene for talen vil avgjøre hva som passer. Kraftstart krever en talerstol og mikrofon og enn viss størrelse på publikum, for mye patos blir fort pussig i møterommet på jobben. Mens småpratstart ofte passer best om du en en del av en foredragsrekke på et seminar. Uten at det finnes noen fasit her.

Noen har sammenlignet det å holde tale med å hoppe på ski. Som alle hoppere vet: starten er avgjørende for at landingen skal lykkes godt.

Les mer om taleskriving her.

3 kommentarer til “Start talen med oppvarming eller kraftstart?

  1. Tilbaketråkk: Pappas store frykt - Ord i bruk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *