Hopp til innhold

3 ting å lære av Trumps taler

President Donald Trumps taler kan framstå som fordummende, men de har vist seg å være veldig effektive. Selv om det kan være vanskelig å innrømme: Det er faktisk noe å lære her.

Wikimedia: Gage Skidmore

Det er mye som er påfallende med den nye amerikanske presidenten Donald Trump. En av tingene er hvordan han snakker. Da mener jeg ikke innholdet, selv om det absolutt er veldig mye å si om det, men ordutvalget og måten han bruker dem på.

Det er flere merkverdigheter ved Trumps språk og form, samtidig som det er sider ved hans framføringsform som faktisk er veldig virkningsfull.

”Stupid” som favorittord

Nettsiden yourdictionary.com har telt opp Trumps 20 favorittord- og uttrykk: Win, stupid, weak, loser, we, they, politically correct, moron, smart, tough, dangerous, bad, lightweight, amazing, huge, tremendous, terrific, zero, out of control og classy.

Den listen sier ganske mye i seg selv. Eller som opphavsmannen oppsummerer:       ”(…) I have the best [words], but there is no better word than stupid. Right?”

 Å kunne gjenta et budskap og å være gjenkjennbar er viktig for å nå gjennom politisk. Men Trumps talespråk beveger seg på en hårfin line mellom forenkling og fordumming med den store gjenbruken av enkle ord og uttrykk.

Veldig muntlig

Å lage avskrift av talene til Trump er krevende. Han har en usedvanlig muntlig form med en språkstil med ofte ufullendte setninger og konklusjoner som han gjerne venter at publikum skal kunne slutte seg til på egenhånd.

En muntlig stil er ofte positivt, men når det blir så muntlig og løst at tilhørerne mister tråden er det ikke så positivt lengre. For eksempel når Trump på et valgkampmøte skal få fram at avtalen med Iran er negativ for USA, så ramler han innom sin onkels utdanning, sin egen, potensialet i kjernekraft, fanger, kvinners intelligens og iranernes forhandlingsevner langs veien i resonnementet.

Noen avsporinger kan live opp en tale, men de bør helst bidra til å komme fram til poenget, ikke dra lytterne vekk fra poenget.

Mangler ord? Prøv ”bing”!

Tidvis går han til og med opp for ord og velger å bruke lyder, som når Trump velger å bruke lyden ”bing” for å for å understreke poengene sine eller lage en illustrerende lydeffekt. (Denne videoen bør absolutt sees!) Det er jo en strategi som ellers er noe mer vanlig i barnehagen og skolegården enn for en amerikansk president på talerstolen.

For ordens skyld: Trump har også blitt beskyldt for å finne på ord, men det viste seg at ”braggadocio” faktisk er et ord og han brukte det nesten riktig ( – og han sa faktisk ikke ”bigly”, men ”big league”)!

Les: Nettsiden Wordwatchers har analysert alle presidenter innsettelsestaler og state of the union-taler og Trump kommer på en suveren bunnotering når det gjelder analytisk tenkning i innsettelsestalen sin.

Tre ting å ta med seg

Trump kommer neppe å følge sine forgjengere inn i bøkene om de store talene. I så fall må det skje mye med stilen de neste tre og et halvt årene han er valgt inn for. Men det betyr ikke at det ikke er noe å lære av Trump. Mannen har tross alt vunnet et valg med sin talemåte.

Det sitter langt inne å innrømme, men det er faktisk flere ting vi kan lære av Donald Trumps taler:

1. Bruk enkelt språk

Trump bruker ikke akademiske uttrykk eller fagbegrep, men enkle, kjente ord. Dette er han veldig bevisst på. I en tale fortalte han hvordan han hadde sluttet å si ”incompetent” og gått over til å si ”stupid”.

Dette handler ikke om å fordumme språket sitt, men om å finne ord som er begripelige for folk uten at budskapet svekkes. Les manus en ekstra gang og bruk ”shift + F7” for å se om du kan finne synonym som kan gjøre talen mer lettfattelig og tilgjengelig.

2. Vær tilstede

Om han ikke mestrer den sofistikerte talen, mestrer Trump til det fulle taletrikset om å være til stede i rommet, framfor inne i talemanuset. Denne hverdagsstilen gjør han autentisk og menneskelig. I Trumps tilfelle blir han en positiv motvekt til den rådgiverstyrte, profesjonelle politikeren som følger talepunktene sine.

Å være muntlig i formen og tilstede i salen på en vellykket måte krever forberedelse. Pugg talen, slik at den kan framføres med blikket på de du snakker til og forbered et par ”spontane” avsporinger.

 3. Vekk følelser

Effekten av en tale handler ofte om det som sitter igjen etterpå. Hvis taleren klarer å få folk til å føle noe, er det langt mer effektivt for å få tilhørerne til å agere i etterkant enn et saklig resonnement der logikken overbeviser intellektet, men hjertet ikke er med. Det skal Trump ha, på dette er han en mester. Framfor tall og statistikk bruker han historier og anekdoter. Framfor forskning og henvisning til dokumenter bruker han eksempelet om en han har møtt som sa noe eller ”alle vet jo at....”.

Uten å bli helt fri for fakta, kan mange av oss bli bedre på å plukke bort noen av tallene og erstatte dem med historier om mennesker de som hører på kan kjenne seg igjen i eller som gir problemet vi snakker om et ansikt og et liv framfor en plass i en kolonne i en tabell.

Trumps taler mangler ofte både korrekt grammatikk og substans, men mannen har faktisk et par triks når det gjelder form man kan la seg inspirere av.

I små doser ihvertfall.

 

 

Tidligere blogger om taleskriving ligger her:

7 kommentarer til “3 ting å lære av Trumps taler

  1. Kjellaug Myhre

    Takk for tipsene! Jeg arbeider med en anmeldelse i http://www.kulturspeilet .no av Michael d'Antonio's "Never enough" (riktignok i norsk oversettelse: "Sannheten om Trump" - en tittel som ikke inneholder den samme, vensentlige allusjonen, dessverre) og trenger all mulig bakgrunnsinfo. Jeg var også til stede på Litteraturhuset under d'Antonios samtale med Morgenbladets dyktige kommentator Tove Gravdal - spennende, mangefasettert og perspektivrik! Nå nå: TAKK for dette spennende tilbudet, som bidrar til å forstå "hemmeligheter" ved Trumps taler - en utfordring jeg har spekulert mye på!

    Svar
    1. minag

      Takk for at du leste og kommenterte! Ja, Trumps taler er noe helt for seg selv. Det er lett å undervurdere effektiviteten i det han gjør på talerstolen. Fra en norsk kontekst reagerer vi jo ofte negativt på det han sier, både i form og innhold, men taleteknisk tar han i bruk flere teknikker som er virkningsfulle for å nå gjennom. Noe valgresultatet viste....

      Og takk for videre lesetips om Trump!

      Svar
  2. Aina Snare

    Supert Mina! Jeg har også vært inne på tankerekken. Sa til husbonden, at jeg forstår at folk forstår Trump bedre enn Obama. Den vanlige mann i gata får med seg det han sier med letthet. Med Obama må en virkelig være konsentrert og lytte for å lytte.

    Svar
    1. minag

      De treffer nok veldig ulikt. Obama er jo en fantastisk taler, som nettopp tør å snakke om verdier og tegne opp en større sammenheng over det han snakker om. Men er vel kanskje der han også kan miste lyttere. Trump er en usedvanlig tydelig politiker, som mange åpenbart liker.

      Svar
  3. Kåre Simensen

    Takk til deg Mina. Dette var en interessant lesning om Mr. Trumps taler. Det er som du selv skriver at innholdet i det han sier er enkelt . Og budskapet når jo frem til hans tilhengere (som er mange flere enn vi liker å tro) og det må jo være målsettingen for enhver som entrer en talerstol.
    Om uttrykket «det enkle er alltid det beste» når en president taler om rikets tilstand, kan vel diskuteres. Men vi har alle noe å lære ...

    Svar
    1. minag

      Lett å undervurdere Trump fordi han sier så mye som er veldig fremmed for oss fra en politisk leder. Men er som du sier, han har også noe å lære oss: )

      Svar
  4. Tilbaketråkk: Kamala Harris følger ikke reglene - Ord i bruk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *