Hopp til innhold

Som Mandela en gang sa….

Blir en tale bedre med et sitat av Mandela? Eller bør man bare låne ord og budskap, men ikke navnet? Foto: Symphony of love

Å bruke et sitat kan løfte en tale, starte en diskusjon eller vekke oppmerksomhet.

Jeg fikk et interessant spørsmål på et seminar jeg holdt nylig: Kan det svekke autoriteten din å bruke andres sitater når du holder en tale? Argumentet vedkommende hadde hørt var at du undergravde deg selv ved å bruke andres ord, framfor dine egne. 

Istedenfor å fortelle hvem som hadde sagt noe, hadde han fått råd om å bare låne ordene til eget bruk eller å vise til at "en klok mann sa en gang".

Argumentet for dette var å ikke å gi bort oppmerksomheten til ordenes opprinnelige eier. Jeg delte noen tanker om sitatbruk der og da, som at det å vise at du var på lag med Mandela ved å dele hans ord, vanskelig kunne bli feil. Men dette fikk meg til å tenke litt videre: Hva skal til for at sitater skal fungere godt i en tale? Og når blir det feil?

Ha et klart formål

Å bruke et sitat kan være en positiv ting. De kan brukes for å fange oppmerksomheten i begynnelsen av en tale. Et godt valgt sitat vekker interessen hos de som hører på. 

De kan utfordre. Sier du noe uventet og provoserende, fanger du oppmerksomheten. La så sitatet henge litt i luften, og fullfør oppspillet med opprinnelig eier, som "sa Margaret Thatcher" (eller noen andre som ofte har sagt ting mange ble opprørt over). Så kan du forklare hvorfor dette synet er feil og ditt er rett. 

Eller bruk sitater for å få folk til å smile. Det er sagt mye gøy gjennom historien som fortjener gjenbruk. 

På norsk er vi ofte litt dempet i språket, så det kan være fint å låne noens ord for å kunne løfte det litt. Som store ord om håp eller kjærlighet. 

Unngå sitatbonanza

Men bruk det aktivt og med en plan, ikke som fyll der du mangler et poeng. Av og til er det talere som har laget nær hele talen sin utfra nettsiden Siterte sitater. Den er absolutt en god kilde, men når sitatene overtar talen, blir det fort for mye av det gode. Oppleves det som en sitatbonanza forsvinner budskapet. 

Den britiske politikeren Winston Churchill er en av de mest sitatvennlige skikkelsene i historien. Velformulert, spiss og elegant med sitater for (nesten) enhver anledning. Men selv med den beste visdomskilden kan det bli for mye. 
Foto: Wikimedia

Hensikten med å bruke sitater er å forsterke ditt eget poeng ved å bruke en god formulering eller interessant tanke. Et godt valg av sitat kan også bidra til å forsterke din egen autoritet og status i forsamlingen. Du kan med rett sitatvalg:

  • vise at en klok person er enig med deg - og dermed gjøre det sosialt legitimt å være enig med deg
  • få fram at du kjenner til sitater fra kilder de blir positivt overrasket over at du kjenner til - og dermed virker du smart
  • skape et fellesskap med sympatiske personer ved å bruke deres ord, og dermed virke sympatisk selv
Nobelprisvinner og utdanningsforkjemper Malala Yousufzai har sagt mye klokt om verdien både av kunnskap og klokskap og er en god sitatkilde. Foto: Wikimedia

Vær ærlig om opphav

Akkurat nå leser jeg boken "Omgitt av idioter" av Thomas Erikson. Det er en interessant bok, men forfatteren har åpenbart fått samme råd om sitater som han fra seminaret, nemlig å sitere "en klok mann". Flere ganger i boken vises det til en eller annen klok person som kilde. Min vurdering? Det fungerer dårlig. Hvorfor? Fordi forståelsen av et utsagn henger sammen med avsender. Vi mister verdifull kontekst uten å vite hvem som er avsender. 

Det er stor forskjell på om det er Bill Gates eller en trivelig type i parken som har sagt noe om ledelse. Ikke for å undervurdere folk i park, men jeg synes stort sett det er mer spennende å høre hva Bill Gates - eller en annen person som gjennom sin innsats og valg har vist at de har noe å fare med -  har sagt om noe enn en ganske tilfeldig forbipasserende. 

Så bruk gjerne sitater, i en begrenset mengde, men stå for at du bruker andres ord og si hvem de er sine, ei dem og bruk dem rett!

Les mer om tips til sitater her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *