Hopp til innhold

Skal du selge noe? By på noe først

Det er få som liker reklameforedrag. Skal du holde et slikt, så skjul det eller gi oss som lytter noe gratis først.

Det beste er å overbevise uten å drive åpenbar reklame. Går ikke det, så by på noe, slik osteselgerne gjør med smaksprøver i butikken. Foto: Katrin Leinfellner/ Unsplash

Enkelte arrangører velger å legge inn rene reklameforedrag inn i programmet for seminarer og konferanser. Det kan være informasjon om tjenester og tilbud eller funksjonalitet som kan kjøpes hos denne bestemte leverandøren.

Som lytter forventer jeg at innleder og publikum inngår en slags byttehandel i disse tilfellene: Gi oss noe gratis først, så skal vi gidde å lytte til salgs-pitchen.

Det er litt som ordningen med smaksprøve i butikken, der jeg er villig til å høre på omtale av ost i noen minutter, dersom jeg får lov til å smake på også. Det vil si at jeg faktisk får noe konkret positivt ut av situasjonen.

Kanskje går jeg også hjem fra butikken med ny viten om ost og en nyinnkjøpt ost. Det kan også godt hende salgsforedraget gir lyst til å kjøpe eller melde seg på. Men det er en annen sak. I spørsmålet om bruk av andres tid, som i et foredrag, bør man også gi, ikke bare ta.

Skal du selge meg et konsept for medieovervåkning, så del først. Gi meg tall. Del eksempler. Jeg vil ha noe jeg kan ha nytte av uansett, om jeg kjøper denne tjenesten eller ikke.

Har dere et spennende analysekonsept? Topp. Følg den gode, gamle regelen om «show, don´t tell» og del noe interessant. Trend? Noe som ville glippet i andre konsepter, som fanges opp her og kan bli en game changer?

Godt kurstilbud? Bygg ut konteksten. Hva er det i vår tid som gjør at vi trenger denne kunnskapen som tilbys? Hvilke endringer er det vi skal møte og hvordan?

Vi har ikke tid – eller lyst - til å bare være mottakere av rene salgtaler om hva vi kanskje kan få om vi handler. Oppleves det som ren reklame, så gjør vi det vi gjør når vi ellers utsettes for reklame: Hjemme går vi fra skjermen og fikser noe mens reklamen varer. I et seminarrom sjekker vi smarttelefonen og undersøker om det har dukket opp ny e-post eller om noen har lagt ut noe interessant på Facebook.

De beste selgerne er de som ikke selger, men som overbeviser gjennom kvalitet i det de presenterer. Velg heller en slik vri. Går det ikke, så by på noe av verdi i tillegg. Vi vil ha ostebit i belønning for å lytte!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *