Hopp til innhold

Sjekkliste for 1. mai-talen

Det er straks tid for 1 mai-markeringer med tog og ikke minst taler. Er du klar?
Skal du holde tale på 1. mai? Her er en praktisk liste over hva du bør huske på.

I. Finn ut av rammene for talen

Hva slags plan er det for arrangementet du er invitert til å snakke på? Er det ute eller inne? Er det lydanlegg eller ikke? Skal folk stå eller sitte å høre på? Dette er viktige spørsmål.

Ta hensyn til publikum. Om de må stå, kort ned på manus.

Uten lydanlegg må du snakke høyt, noe som er slitsomt både å framføre og å høre på. Hvis det er ute og folk står, må du gjøre det kort. Ihvertfall hvis det er vanlig småkjølig 1 mai-vær. Det er vanskelig å folk til å lytte lenge om de er slitne i beina og småfryser.  Da er det bedre å være rask og god, slik at folk tenker at de kunne tålt mer fra deg, framfor at tanken mens du snakker er at de gleder seg til du er ferdig.

II. Flere talere? Snakk sammen!

Ofte er det invitert flere til å snakke på et arrangement, som en hovedtaler og en ungdomstaler. Finn ut av det og snakk med din «medtaler» på forhånd, slik at dere ikke sier nesten det samme.

III. Gjør talen til din egen

Flere organisasjoner sender ut maler for taler. De er ment som inspirasjon, ikke til ordrett høytlesning. Alle snakker forskjelllig. For taler som for mye annet gjelder regelen om at «one size fits no one». Hent gjerne gode poeng, fakta og budskap fra det som er sendt ut, men gjør det til ditt. Det er da du får med det personlige engasjementet og gløden som gjør at det er inspirerende å høre på deg.

IV. Vær aktuell 

Byste av pioneren Fernanda Nissen.

Mange arrangement er lagt ved statuer og graver til minne om arbeiderbevegelsen pionerer. Det er viktig å hedre de som gikk foran, men prøv å si dette ganske kort og lag bro til det som er dagens utfordringer. Lange framføringer av biografier fra Wikipedia kan være god folkeopplysning, men på en politisk kampdag bør dagens saker stå i sentrum.

V. Velg ut kampsak

Hva mener du er det viktigste akkurat nå? Hva er du bekymra for? Hva vil du forandre? Velg ut noe og snakk om det, framfor en lang liste med ymse saker. Du kan godt velge flere som henger sammen, som klima, skog og forsøpling eller flyktninger, Syria og Palestina, men ta med ikke hele den politiske menyen. Om alt er viktig blir ingenting ordentlig viktig.

 

De vanlige rådene for taler om å ha et budskap og å øve gjelder selvsagt også her. For tips til å lage en tale til 1 mai som overbeviser, les bloggen om hvordan du holder overbevisende taler.

 

Lykke til!

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *