Hopp til innhold

Tilbake til en merkverdige verden

Ransom Riggs: Spøkelsesbyen og Library of souls

For litt siden leste jeg ”Miss Peregrine og øyas hemmelighet” (omtalt i feriebokoppsummeringen min) og ble overraskende revet med inn i dette unike universet Ransom Riggs hadde skapt om merkverdige barn som hadde spesielle egenskaper, som den svevende jenta, den usynlige gutten og hun som skapte ild med hendene. Barn som ikke ble eldre, i hvert fall ikke så lenge de holder seg i tidssløyfene sine der tiden er den samme om og om igjen. Idyllen i de merkverdiges liv trues imidlertid av hulånder og vetter som vil ha tak i de merkverdige og få deres kraft. Historien følger Jacob, en amerikansk tenåring som lever i nåtid, men som gjennom sin avdøde bestefar sporer opp en gruppe merkverdige barn som lever på en britisk øy under annen verdenskrig.

Den første boken avsluttes på et slags vis, men bare så vidt. Så om man blir betatt av denne verdenen må man gjennom resten av trilogien også. Bind to, ”Spøkelsesbyen” finnes på norsk, mens bind tre ikke er oversatt ennå, ”Library of souls”.

I kampen mot de onde kreftene og flukten fra fare følger vi Jacob og hans nye merkverdige venner. Bøkene er skrevet med et driv som gjør at jeg hele tiden skyndte meg til neste side og var lite tilsnakkendes underveis i lesingen.

Bildebruken gjør bøkene til noe helt spesielt. Gamle, merkelige bilder er brukt som illustrasjoner og historien lar seg tidvis styre via små avstikkere for å få bildene til å passe til. Det er ikke forstyrrende, men en fascinerende bonus. Kvaliteten holder godt gjennom de 900 sidene med en fantasihistorie som minner om J.K Rowling i kreativitet og detaljer og Roald Dahl i humor og aksept for det merkverdige.

Rett og slett en fantastisk fantasihistorie for de som liker fantasi til vanlig og for oss som ellers ikke gjør det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *