Hopp til innhold

Klarer du få publikum til å le? Prøv, for da lytter de bedre etterpå.

Foto: Smil og latter gjør noe med oss. For en taler kan det gjøre at publikum senker skuldrene og åpner ørene. Caroline Hernandez/Unsplash

Latter gjør at vi senker skuldrene og åpner ørene. Klarer du å få publikum til å humre, får du dem også til å lytte. Her er noen råd om hvordan du skal få til det.

Latter og smil virker. Det fanger oppmerksomhet, det gir sympati og det skjerper lysten til å lytte. Å få publikum til å smile, humre eller le øker derfor muligheten for å nå fram med poenget ditt.

"Solsiden"-skuespiller og komiker Mia Skäringer forklarer det slik:

Man åpner personer når man får dem til å le, så stapper man budskapet inn i åpningen. Omtrent som når man mater en baby.

Det er mange grunner til å få folk til å le:

  • Humor gjør rett og slett folk mer mottagelige for det du har å komme med. Det er så enkelt som at det er morsommere å høre på noe morsomt enn noe kjedelig - og har du sagt noe gøy en gang vil flere lytte mer skjerpet i håp om at det kommer mer.
  • En åpning med noe å smile av kan også være avvæpnende, for eksempel om foredraget handler om et tungt tema. Får du folk til å le, får du de lettere med.
  • Noen ganger skal vi snakke til forsamlinger der skepsisen er stor. Om du byr på litt humor eller selvironi er det vanskeligere å beholde bildet av deg som "fienden". Isteden får du vist fram litt menneskelighet og kanskje vekke nysgjerrighet.

Men hvordan gjør du det?

Her er vi litt ulikt laget. Noen er naturlig morsomme og kan dra igang et foredrag med en historie som får folk til å vri seg i latter. De fleste av oss kan ikke hente fram en indre stand-up-komiker og må bruke det vi har. Som vanligvis er mer enn godt nok:

By på deg selv. Fortell en historie om deg selv der du gjør en feil eller kommer dårlig ut. Det er alltid mye mer underholdene å høre om folks tabber enn suksesser.

Bruk et morsomt sitat. Lån andres ord og del æren for innholdet. Her er Google din venn: søk på funny quotes + temaord, og forslagene tikker inn på skjermen.

Snakk om tilhørerne. Alle liker å høre om seg selv. Å trekke fram noen morsomme særtrekk ved tilhørerne som gruppe er ofte en enkel måte å lokke fram smil på.

Vær oppdatert. Hent fram noe som skjer i nyhetsbildet eller i bransjen du snakker for. By på litt undring eller noen observasjoner. Det er viktig å oppfattes som aktuell og relevant, får folk følelsen av at du byr på gjenbruksvitser virker de dårligere.

 

Noen tør ikke tulle, av frykt for å framstå som mindre seriøse. Det er en ubegrunnet bekymring. Tvertimot viser forskning at å prøve å være morsom gjør at du framstår med mer autorietet og selvtillit, noe som gir budskapet ditt ekstra tyngde. Den samme studien gir også god trøst om du av og til bommer på humoren: Forsøk på å være morsom har samme effekt, også om selve poenget ikke treffer.

Latter gjør at folk både lytter bedre og husker bedre det du sier. Får du folk til å smile eller le har du dermed gjort en god investering for å lykkes med resten av talejobben: Å overbevise.

 

 

Humor kan også virke bra for å få oppmerksomhet i starten av en tale eller for å få tilbake publikum om du har mistet dem. Les mer om det i Start talen med oppvarming eller kraftstart? eller 5 råd for hvordan du re-starter om du mister publikums oppmerksomhet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *