Hopp til innhold

Høst = boktid. 5 boktips til mørke kvelder

Høsten gir en egen ro til å lese. Det er noe med mørket der ute som gjør at godstol og en spennende bok virker ekstra rett. Men hva skal du velge? Her er noen forslag.

Dette er noen av de bøkene jeg har lest i det siste. Litt av hvert, tilpasset ulikt humør og ulik leselyst:

Historien om jordens farligste skapninger: Sapiens av Yuval Noah Harari
Det er et ambisiøst prosjekt Harari har gitt seg i kast med: Å lage en enkel gjennomgang av menneskets historie. Den internasjonale suksessen med boka tyder på at han har lyktes. Det er særlig tre ting jeg liker med boken:
  • Den forenkler uten å fordumme. Flere lignende bøker legger så mye vekt på underholdningsverdi at det går på bekostning av kunnskapen. Det gjør ikke Hariri. Han forteller solid og ordentlig, slik at vi som leser henger med, uten å gå glipp av viktige poeng.
  • Den utfordrer etablerte sannheter, som ideer om at de første menneskene levde i pakt med naturen eller at jordbruksrevolusjonen var et gode for livskvaliteten. Min favoritt: Det var ikke kunnskap, men erkjennelsen av uvitenhet som drev oss framover.
  • Den forklarer hvorfor instinktene våre sier at det er helt rett å tømme skapet for søte ting!
Hariris hovedbudskap er at menneskene er jordens farligste skapninger. I lys av årets Nobelpristildeling gir det et særlig perspektiv når forfatteren beskriver øyeblikket amerikanske forskere detonerte den første atombomben den 16. juli 1945: "Fra da av har ikke menneskene bare hatt mulighet til å endre historiens gang, men også til å gjøre slutt på den."

 

Historisk stordrama: Den evige ilden av Ken Follet

Denne boken hadde jeg gledet meg til siden jeg oppdaget for et halvt år siden at den var på vei. Jeg har lest alt av Ken Follett og hans historiske romaner er på min toppliste over gode bøker, faktisk blant de få jeg har lest flere ganger. Når det da meldes at den kommer en "oppfølger" til en av favorittene, "Stormens tid" og at denne handler om det jeg synes er en av de mest interessante periodene i britisk historie, Tudortiden, blir forventningen enorm. Innfrir Follet? Ja. Det er dronningkamp og religonskamp. Kjærlighet og krig. Tidens store menn og kvinner. De som lever de vanlige og de uvanlige livene. Mot og feighet. Alt er med. De reelle historiske hendelsene er vevd sammen med de fiktive personene slik at alt blir levende og spennende. Så når de drøye 800 sidene er over er det med vemod boken lukkes.

 

Klokt og annerledes krigsdrama: Syrinpikene av Marta Hall Kelly

Ideen er ikke unik: Tre personer med ulikt utgangspunkt, ulike valg og ulike skjebner, alle preget av verdenskrigen. Det er polske Kasia, som blir fange i Ravensbrückleiren, tyske Herta som er lege og amerikanske Carolina som driver med veldedighetsprosjekter. Historiene er velskrevet og engasjerende. Det ene som likevel skiller Syrinpikene fra mange andre typiske krigsromaner er at den ikke slutter med krigens slutt, men følger hovedpersonene videre og viser kompleksiteten. Det er ikke slik at slutten på krigen er slutten på det vanskelige. Det andre som gjør at dette er en bok jeg synes det var verdt å lese er at historiene og personene er reelle. Forfatteren har gjort en grundig jobb med å sette seg inn i historien om kvinneleiren, eksperimentene og hva som skjedde med kvinnene som ble brukt som "prøvekaniner". Vi vil aldri klare å forstå hvordan dette kunne skje, men vi må aldri slutte å prøve. Til det trenger vi kunnskap, som denne boken er med å gi.

Larsson er død. Salander lever fortsatt: Mannen som jaget sin egen skygge av David Lagercrantz

Stieg Larsson-trilogien om journalisten Mikael Blomkvist og spesielle datahackeren Lisbet Salander var en enorm suksess, solgt over hele verden og filmatisert. Å skulle følge opp historien er ingen lett oppgave, men David Lagercrantz har nå levert sitt andre bind av fortsettelsen. Jeg ser at det er ulike vurderinger av om han lykkes, men jeg synes at han leverer. Det som fenget oss i originalen, med kombinasjonen av mystikk, sårbarhet og suverentitet rundt Lisbet Salander og Mikaels Blomkvists faglighet og egasjement i samfunnsspørsmål og sammenhenger, er høyst tilstede.  Historien griper fatt i det store spørsmålet forskererne har lett etter svar på så lenge: Er det arv eller miljø som bestemmer hvem vi er? Og hvor langt kan man gå for å finne svaret?

Intenst ubehagelig thriller: Bak lukkede dører av B.A Paris

På samme måte som barn liker å bli skremt av spøkelseshistorier hender det og at vi store oppsøker det skumle, som bøker vi vet vil skremme. "Bak lukkede dører" handler om forholdet mellom karrierekvinnnen Grace og suksessadvokaten Jack, som utenfra ser ut som det perfekte par, men der det er noe veldig annet enn den perfekte familiehygge som foregår bak husets låste dører. Dette er den type bok som er intenst ubehagelig å lese, men som du må lese videre i. Den holder deg fast til du er gjennom siste side.

 

Håper dette var til inspirasjon for leselyst og gode bokkvelder.

Les også tidligere blogg om lesestrategi for ferier.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *