Hopp til innhold

5 funn fra feriebokbunken

Jeg reiser aldri lett på ferie. Det er så mye hyggeligere å lukke en bok enn å logge av, så bagasjen er full av bøker som skal innfri noe av det beste med ferie, nemlig masse lesetid! Her er 5 funn jeg vil anbefale.

Jeg trodde jeg reiste helgardert på bokfronten, med sekken full av bøker. Men på tross av god planlegging (les bloggen om lesestratrategi for ferien) var noen for lette, noen for tunge og noen passet bare ikke til ferie og humør der og da.

Tur på Nord-Fron bibliotek, lån via biblioteksapen ebokbib og nødhjelp fra svigermor sørget heldigvis for at jeg likevel ikke gikk tom for bøker jeg faktisk hadde lyst til å lese.

Dette er ”best of feriebunken” som jeg gjerne vil anbefale:

Spennende vikingeventyr: Jomsviking av Bjørn Andreas Bull-Hansen

Historikerne er usikre på om jomsvikingene faktisk fantes eller om historien om disse dyktige krigerne som nektet å underlegge seg noen kongemakt er en myte. Historien om Jomsviking av Bjørn Andreas Bull-Hansen gir lyst til å tro på det, fordi historien er så fascinerende og velskrevet.

Torstein opplever at faren blir drept og han reiser ut, på jakt etter frihet, trygghet og storebroren Bjørn. Reisen gårover havet til England og Irland og til Danmark, der jomsvikingene holder til. Det er drama, vennskap, kjærlighet i en tid der æren var avgjørende og nåde en mangelvare. Gjennom unggutten Torstein får vi være vitner til en av de mest spennende periodenen i vår historie, med overgangen fra tiden der lederne styrte på "frie menns nåde" til den undertrykkende kongemakten og innføringen av den nye troen.

Bokprat og kjærlighet: Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai av Mary Ann Shaffer

Noen bøker kjennes som funn. Dette er en slik en. Hele boken er i brevform, med forfatteren Juliet Ashton som midtpunkt for mottatte og sendte brev. Ashton skal skrive en artikkel om betydningen av bøker og lesing under krigen og kommer tilfeldigvis over "Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai". Foreningen ble opprettet for å dekke over et ulovlig treff under den tyske okkupasjonen av Guernsey, men blir en virkelig litteraturforening og et lyspunkt i mørke krigsår. Brevene forteller om den ukjente krigshistorien fra kanaløya og fletter sammen menneskene og historiene i fortid og nåtid. En varm og vakker bok.

Høyaktuelt om undertrykkelse: Tjenerinnens beretning av Margaret Atwood

Det var i 1985 Margaret Atwood ga ut boken Tjenerinnens beretning som beskriver et amerikansk samfunn der kristne fundamentalister har overtatt styringen etter en samfunnskollaps som følge av miljøskriser - og det noen mener var et kulturelt forfall.

På den ene siden kan historien oppfattes som  science fiction, med et folk i uniformer der alle er tildelt ulike roller, fra Hustru, til Marthaer (kjøkkenhjelp) eller Tjenerinner, kvinner som skal føde barn for Førere som har fått dem tildelt. På den andre siden er boken høyaktuell i sin beskrivelse av undertrykkende regimer der folk fratas mulighet til lesing, læring og ytring og kvinner er uten rettigheter.

Offred, bokens hovedperson, forteller om livet sitt med jobb, mann og barn. Bit for bit tas livet bort, før hun ender i rollen som tjenerinne. Det som gjør boken så fascinerende er den sterke beskrivelsen av hva folk kan venne seg til - hvor lett det ekstreme blir det vanlige og aksepterte. Vond, velskrevet og viktig bok.

Tankevekkende krim: Størst av alt av Malin Persson Giolito

Størst av alt ble kåret til årets beste krim i Sverige i fjor. Det er en fortjent pris. Boken starter med en kald beskrivelse av et klasserom der fem mennesker er skutt og 18-årige Maja sitter uskadd med et våpen i hånden. Gjennom rettssaken følger vi handlingsforløpet før og under skytingen, men først og fremst historien om hvordan dette kunne skje.

Hva var alle historiene som skjedde i forkant og som førte Maja til klasserommet og senere rettssalen? Giolito gir et sterkt innblikk i et lukket miljø i den svenske overklassen.

Dempet om dramatikk: Noas barn av Eric-Emmanuel Schmitt

Nazistene forfølger jødene også i Brussel og Josephs foreldre går i skjul, mens syvåringen gjemmes bort på skolen til fader Pons. Mens verdenskrigen herjer prøver fader Pons å verge ungene ved å skjule deres navn og opphav. Det er tid for frykt og sorg, men også for vennskap, mot og kjærlighet. Schmitt skriver om noe av det mest dramatiske i vår moderne historie, men evner å la dramatikken være dempet og la forholdet mellom mennesker være det som bærer historien. Fortellingen er basert på en sann historie.

"Ikke lån den bort. Du får den aldri igjen", skriver forfatter Unni Lindell på omslaget. Jeg tror jeg likevel tar sjansen, for denne bør flere lese!

 

 

 

 

 

3 kommentarer til “5 funn fra feriebokbunken

  1. Aina

    Får lyst til å lese disse, Mina. Takk for tips. Akkurat nå er det Riley som gjelder!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *